Partidul, e-ntoate…!

Partidul, e-ntoate…!

caricatura-zilei-18-iulie-2012Anul acesta, la 20 iulie, Coreea de Nord a organizat primele alegeri locale din mandatul lui Kim Jong-un, la care au participat 99,97 la sută dintre alegători, relata la vremea respectivă Mediafax, citând un comunicat al agenţiei DPA. Ca şi în cazul alegerilor parlamentare, scrutinul pentru adunările municipale şi provinciale, desfăşurat o dată la patru ani, a fost desigur, doar o formalitate, întrucât alegătorii au putut vota numai cu „da” sau „nu” pentru candidaţii aprobaţi de partidul unic.
Potrivit presei oficiale nord-coreene, rata de participare la alegeri a fost de 99,97 la sută. Singurii care nu au votat au fost cei care nu se aflau în ţară, în timp ce bătrânii şi bolnavii şi-au exprimat opţiunea cu ajutorul urnelor mobile. „Toţi participanţii au mers la alegeri cu un entuziasm extraordinar pentru a consolida puterea revoluţionară prin alegerea deputaţilor din adunările locale”, a relatat agenţia oficială Nord Coreană.
Evident, orice asemănare cu scrutinul pentru preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, petrecut pe 11 octombrie, este pur şi simplu, întâmplătoare. Şi, nici măcar cei mai răuvoitori dintre duşmanii partidului, sau cei mai cârcotaşi dintre membri pesedişti, nu pot găsi similitudini între cele două evenimente. Şi asta deoarece, deşi a fost unicul candidat la alegerile interne, Liviu Dragnea a obținut funcția de președinte al PSD fiind votat numai de 97% dintre colegii de partid care s-au prezentat la urne! Spre deosebire de procentul de 99,97%, obţinut de liderul nord-coreean! Trei la sută nu l-au vrut, abătându-se grav de la disciplina de partid…
Nu vă faceţi însă griji, partidul veghează şi toţi rebelii vor fi aspru pedepsiţi! Pentru că, într-o lume pretins modernă şi într-o democraţie declarativă ca a noastră, partidul continuă să fie în toate, „în cele ce sunt / Şi-n cele ce mâine vor râde sub soare / E-n pruncul din leagăn / Și-n omul cărunt, / E-n viața ce veșnic nu moare!”
Aşa se recita pe vremuri în şcoli şi chiar dacă astăzi nimeni nu declamă versurile lui George Lesnea, nostalgicii acelor vremuri pot sta liniştiţi: în viaţa de zi cu zi, nimic nu se schimbă, cel mult, nimicul se transformă…

M.V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*