Descoperire arheologică în apropierea Dejului

Descoperire arheologică în apropierea Dejului

IMG_0096 Muzeul Municipal Dej și-a îmbogățit zestrea arheologică cu o inscripție romană impresionantă, descoperită întâmplător cu ocazia lucrărilor de introducere a apei potabile și a canalizării în localitatea Cășeiu. Descoperirea a fost făcută la 600 de metri de castrul roman SAMVM, construit în lunca Someșului.

Inscripția reprezintă un altar votiv dedicat divinităților Liber și Libera, ridicat de un ofițer –beneficiar consular– numit Valentinus din Legiunea a XIII-a Gemina cu sediul la Apulum (Alba-Iulia). Ofițerul era detașat pe granița nordică a provinciei, în zona castrului Samvm, cu misiuni speciale (un  ofițer de informații de astăzi) fiind subordonat doar guvernatorului provinciei. Inscripția poate fi datată în jurul anului 250 d. Hr.

“În ceea ce privește locul descoperiri consider că pot exista trei posibilități. Să fie lângă sediul vămii, acea STATIO pe care arheologii o caută de peste 20 de ani; în apropierea locului de descoperire să se afle un sanctuar al divinităților romane LIBER și LIBERA, căruia Valentinus a dedicat acest altar. Liber și Libera erau divinități ale prosperității, protectoare ale ogoarelor și ale viței de vie sau există posibilitatea ca inscripția să fi fost luată în Evul Mediu din castru sau din Statio, pentru a fi refolosită, dar în cele din urmă să fi fost abandonată pe marginea drumului acolo unde a fost descoperită de către muncitori la 1,30 metri adîncime. Totodată, muzeul este mai bogat și prin mărirea numărului de volume din bibliotecă deoarece a primit o mare parte din biblioteca regretatului profesor Kiss Francisc. Donația de aproape 300 de volume și periodice a fost făcută de către doamna Hadobas Adriana, nepoata istoricului dejean”, a precizat directorul Muzeului municipal Dej, Constantin Albinetz.

 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*