Două şcoli şi o excursie de neuitat!

Două şcoli şi o excursie de neuitat!

scoală1_800x529

Şcoala Gimnazială Chiuieşti şi Şcoala Gimnazială „Avram Iancu” din Dej au organizat în ziua de 24 octombrie 2015 o excursie care, cu siguranţă va rămâne pentru elevi, o amintire de neuitat.
Sub coordonarea profesorilor Ropan Violeta, Niţu Cristina, Oltean Alina Daniela şi Giurgiu Radu Florin s-a vizitat mai întâi Salina Turda, supranumită „paradisul de sub pământ”, „minunea din adâncuri” sau „cea mai interesantă lume subterană din România”. Fiind una dintre cele mai spectaculoase mine de sare din Europa, Salina Turda i-a impresionat pe elevi, aceştia având ocazia să vadăscoala6_800x529 nemijlocit, stalactitele înclinate, depunerile de cristale cubice de sare, tavanul de sare înalt de 13 etaje, lacul subteran şi sala ecourilor. De asemenea, au vizitat magazinul de suveniruri din subteran şi celelalte amenajări: locuri de joacă pentru copii,mese de biliard şi tenis de masă,bowling, roata imensă care face o rotire completă în opt minute.

scoala7_800x529

Dincolo de cele văzute, excursioniştii au primit şi numeroase informaţii legate de istoria mine. Astfel, au putut afla că exploatarea sării are loc aici de pe vremea romanilor şi că actuala amenajare turistică are patru mine: Rudolf, Terezia, Ghizela şi Iosif. De la modernizarea sa, din 1992, Salina Turda a fost vizitată de aproximativ trei milioane de turişti români şi străini.

scoala5_800x529 scoala4_800x529

Elevii celor două şcoli au fost prezenţi apoi la Zilele Porţilor Deschise la Facultatea de Chimie a Universităţii” Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca, unde au urmărit experimente chimice interesante, în laborator şi în aer liber.
Doldora de cunoştinţe noi şi utile, elevii şi profesorii lor s-au întors acasă bucuroşi şi relaxaţi. Cum e şi firesc de altfel, după o excursie de vis!

scoala3_800x529

M.V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*