„Octombrie roz” la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”

„Octombrie roz” la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuşi”

Săptămâna aceasta, joi, sala multimedia de la Liceului Tehnologic „Constantin Brâncuşi” din Dej a găzduit o activitate de informare referitor la cancerul mamar, având în vedere că lumea medicală se confruntă cu un număr tot mai mare de neoplazii mamare, la paciente din ce în ce mai tinere. Organizat pentru al 7-lea an consecutiv, şi al 6-lea în parteneriat cu filiala locală AVON România şi Spitalul Municipal Dej, activitatea se înscrie în proiectul de „Educaţie pentru sănătatea femeii” coordonat de prof. Maria Dimitriu.

453_o_800x593Derulată sub semnul fundiţei roz (simbolul luptei împotriva cancerului la sân), activitatea la care au participat eleve din clasele terminale şi numeroase profesoare, a fost deschisă de prof. Maria-Ana Dimitriu care, după o scurtă prezentare a proiectului, a vorbit despre importanța accesului la informaţii corecte şi o educaţie sanitară preventivă în rândul fetelor/femeilor, pentru detectarea în fază incipientă a cancerului de sân.

2_800x553

În ce priveşte aspectele medicale legate de cancerul la sân – modalităţile de depistare ale bolii, factorii care favorizează apariţia cancerului, dar şi măsurile care pot contribui la reducerea riscului de îmbolnăvire, această sarcină i-a revenit medicului şcolar dr. Simona Andrieş care, cu obişnuita-i competenţă, a reuşit să capteze pe deplin atenţia participantelor. Argumentele doamnei doctor au fost exemplificate, „pe viu” prin prezenţa doamnei Delia Rusu, fostă profesoară şi directoare a şcolii, actualmente pensionară şi una dintre multele femei care au câştigat bătălia împotriva cancerului mamar.
Vorbind despre această bătălie, atât fizică cât şi psihică, domnia sa a reiterat cât de important este ca o femeie care identifică un nodul să nu-l ignore mergând pe premisa că nu îi provoacă durere, deoarece acest simptom apare abia în ultimul stadiu al bolii, când şansele de supraviețuire sunt minime. Totodată, a subliniat că este imperios necesar ca femeile să apeleze la medic pentru un diagnostic corect şi să nu se autotrateze cu diverse medicamente sau leacuri băbeşti, despre care au citit sau au auzit din diverse surse.
o_800x533 Nu în ultimul rând, despre campaniile anticancer derulate în fiecare an în luna octombrie (începând cu 2002) de Compania AVON România şi despre rezultatele obţinute în urma lor, a vorbit d.na Cornelia Iechei, reprezentanta zonală a firmei. Campaniile fac parte dintr-o inițiativă globală a brandului AVON şi sunt dedicate creșterii gradului de conștientizare a cancerului de sân în rândul populaţiei, dar şi a posibilităţilor de vindecare într-un procent din ce în ce mai mare.
024_o_800x629 La final, participantele la activitatea de joi au avut parte de tradiţionala tombolă AVON, şase eleve câştigătoare bucurându-se de cosmeticele înmânate de reprezentanta firmei, doamna Dana Sima. Nu înainte de a fi aprinse câteva candele roz, remember pentru toate femeile care au pierdut lupta dusă împotriva acestui teribil flagel.

611_o_800x594

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*