Dragonii Transilvani, pregătire pentru asalt aerian și evacuare medicală

Dragonii Transilvani, pregătire pentru asalt aerian și evacuare medicală


IMG_1272Complexitatea mediului operaţional din Afganistan cere multă adaptabilitate și flexibilitate pentru a răspunde provocărilor zilnice. Pregătirea pentru misiune a Dragonilor Transilvani desfășurată în ultimile săptămâni a avut ca scop general ridicarea capacității de reacție prin diminuarea timpului de răspuns la incidente și creșterea mobilității. Astfel au intrat în joc elicopterele Sikorsky UH-60 Black Hawk din dotarea partenerilor americani deservite de adevărați profesioniști.

Întinsă pe durata a câteva săptămâni, instrucția la elicopter a avut 2 componente: Air assault/movement – asaltul aerian și Air MEDEVAC – evacuarea medicală aeriană. Dragonii au fost ochi și urechi la instructorii americani și la maiorul Marius Butilă care a coordonat îndeaproape toată această activitate de instruire, de altfel plină de noutăți și de-a dreptul captivantă.

IMG_1700Să începem, așadar, cu partea de instruire care a cuprins asaltul aerian, prima activitate executată și pe heliodrom. Au fost prezentate pentru început principalele caracteristici ale aparatelor de zbor, descrierea compartimentelor acestora, reguli de îmbarcare/debarcare și modul de poziționare a militarilor în elicopter pe locurile special destinate.

După partea teoretică, militarii dejeni au parcurs o serie de exerciții practice cu scopul de a creea deprinderi individuale și colective, pentru acțiunile tactice la îmbarcarea și debarcarea din elicopter. Aparent simplu, odată pornită elicea, lucrurile devin mai complexe, comunicarea între militarii din grupă este afectată și automatismele rămân cel mai eficient mijloc prin care procedurile sunt puse în aplicare așa cum le-au cerut instructorii.

IMG_1172Ne-am apropiat de militarii noștri și auzeam indicațiile comandaților de grupă: “Băieți, nu e bine….voi doi mergeți în stânga și asigurați partea de vest, eu cu tine mergem pe mijloc, după care vii tu în dreapta mea, dar mai repede….” de partea cealaltă a elicopterului unul dintre băieți – “Eu dacă mă dispun acolo nu prea am vizibilitate, cred că e mai bine în dreapta!”, comandantul de grupă – “Exact, vă alegeți locul astfel încât să aveți vizibilitate maximă, pentru că am nevoie de sprijin de foc imediat după ce debarcăm!”. A treia grupă care a  furat  din experiența celorlalți.  Comandantul de grupă – “Voi doi veți debarca primii în dreapta mea și sprijiniți cu foc, noi doi în stânga după ce au ajuns ei, iar tu vii ultimul și acoperi toată partea stângă.”

Aproape de finalul etapei de instrucție militarii dejeni și-au însușit semnele și semnalele comune stabilite cu piloții, astfel că activitățile de debarcare și securizare a zonei de aterizare s-au executat ca la carte.

IMG_1195După o scurtă pauză, schimbăm locația și ne pregătim să începem instrucția pentru evacuarea medicală aeriană, probabil una dintre cele mai importante operații din mediul afgan, întrucât salvează vieți la propriu. 2 cuvinte – repede și fără greșeală. Evacuarea și salvarea unui rănit în condițiile de aici este permanent o chestiune de timp și evident de profesionalism. Cele 2 plutoane prezente la această etapă de pregătire s-au strâns în jurul echipei MEDEVAC.

Barierele lingvistice au fost depășite imediat mulțumită sergentului Birane DIOUM care a dovedit o deschidere deosebită și o atitudine extrem de prietenoasă și familiară față de militarii noștri. Colegii americani nu s-au sfiit deloc să folosească termeni românești pe care i-au deprins pe loc, de altfel de apreciat încercarea acestora de a insera în discursul lor cuvinte din graiul românesc – “please remember – piciore față.

IMG_1902Au fost descrise pe rând, targa, modul de folosire a acesteia, evacurea rănitului folosind targa, pregătirea acestuia pentru evacuare și evident a fost prezentat interiorul elicopterului de evacuare medicală. Transportul răniților pe targă de la locul de evacuare până la elicopter necesită coordonare până la cele mai mici detalii.

Dragonii au învățat repede semnele și semnalele echipajului pentru ca apoi să treacă la exersarea acestora. Din nou, avem nevoie de automatisme, care prin multiple exersări ne ajută să parcurgem toate etapele procedurii, pentru ca în câteva secunde prețioase, targa să ajungă în mâinile paramedicilor din elicopter. S-a exersat până la cel mai mic detaliu, de la ridicarea tărgii de pe pământ până la desprinderea elicopterului de la sol.

Două mâni ridicate de șeful echipei de evacuare și targa a pornit, cu patru dejeni putere, spre elicopter. Toți cei patru care duc targa sunt cu privirea după șeful echipei care, fără a scoate un cuvânt, coordonează totul cu precizie. Încă un semn și cei patru militari, legați unul de celălalt ca un miriapod, se deplasează înapoi în cadrul grupei.

La finalul activității am stat de vorbă cu maiorul Marius Butilă și sergentul Biran DIOUM.

sergent DIOUMSergentul Biran DIOUM: “Fac parte din personalul medical care încadrează unitatea de elicoptere MEDEVAC aici în KAF. Unul dintre cele mai importante scopuri ale antrenamentului este ca acești militari să înțeleagă motivul pentru care suntem noi aici. Dacă unii dintre ei încă nu știu ce este MEDEVAC, acum e momentul să afle. Să înțeleagă cum pot beneficia de serviciile noastre. Noi avem multiple posibilități pentru acordarea ajutorului și cel mai important, suntem aici pentru ei. Deci, acest exercițiu este conceput pentru a le arăta ceea ce putem face în situațiile critice și a-i antrena în acțiunile ce le putem desfășura împreună atunci când vor avea nevoie de noi.

În primul rând îi apreciem pentru că au venit să se antreneze cu noi, pentru că și-au dorit să participe la acest exercițiu. Este foarte important ca la finalul lui să fim cu toții la același nivel de cunoștințe și de experiență. Sunt militari bine pregătiți, cu un nivel bun de cunoștințe chiar dacă a existat bariera lingvistică am reușit să comunicăm foarte bine.”

Maiorul Marius Butilă:

maior BUTILA“Am parcurs o periodă de aproximativ patru săptămâni în care tot personalul din structurile de manevră care execută misiuni în aria de operații au desfășurat pregătirea pentru asalt aerian și evacuare medicală aeriană. Militarii noștri au fost receptivi la acest tip de pregătire, întrucât sunt lucruri noi pe care au reușit să le cunoască, de exemplu caracteristicile aparatelor de zbor din dotarea partenerilor americani. De asemenea foarte importante au fost procedurile pe care trebuie să le folosească pentru a opera în zona de dislocare a batalionului. Pe timpul instruirii am avut parte de o deschidere totală din partea echipajelor de zbor pentru a ne învăța tot ce trebuie să știm despre asaltul aerian și evacuare medicală. De altfel au reușit să mențină un nivel ridicat al atenției și chiar dacă nu toți militarii vorbesc limba engleză am depășit bariera lingvistică, pentru ca băieții noștri să asimileze toate cunoștințele. A fost o perioadă extrem de benefică în care dragonii au luat contact nu numai cu aparatele de zbor ci și cu personalul care le deservește”.

 

Text și foto: Maior Mihai Pintiliciuc

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*