Conferinţa părintelui misionar Damaschin Grigoriatul, la Dej

Conferinţa părintelui misionar Damaschin Grigoriatul, la Dej

naos.afriki6

Liga Tineretului Creştin Ortodox din România, filiala Dej (LTCOR) va primi luni, 16 noiembrie, vizita părintelui Damaschin Grigoriatul de la Muntele Athos. Cu acest prilej, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Dej se va desfăşura o conferinţă despre „Hristos în Africa – Impresionanta Misiune ortodoxă de pe continentul negru”, care va cuprinde – pe lângă cuvântul monahului grec – şi o proiecţie video cu lucrarea sa. La sfârşit, invitatul va răspunde întrebărilor celor prezenţi.

damaschin-grigoriou_546x800 Părintele Damaschin Grigoriatul este unul dintre puţinii monahi greci de pe Muntele Athos care vorbeşte limba română. A vizitat de mai multe ori România (prima dată în 1984), a cercetat şaptezeci de mănăstiri şi i-a cunoscut printre pe părinţii Paisie Olaru, Ilie Cleopa şi Dumitru Stăniloae. A învăţat singur limba română, traducând apoi în greacă douazeci si cinci de cărți (din care cincisprezece au aparut deja) ale părinţilor Cleopa, Paisie Olaru, Arsenie Boca, Domeţie Manolache, Arsenie Papacioc, Iachint Unciuleac, Petroniu Tănase şi Sfântul Ioan Iacob Hozevitul. Activitatea sa cu greutate constă însă în munca sa de misionar, care contribuie cu devotament la întărirea ortodoxiei în Africa.
Demn urmaș al Cuviosului Cosma Grigoriatul (1942-1989), părintele Damaschin este greu de găsit la Mănăstirea Grigoriu de pe Muntele Athos, în cea mai mare parte a anului el aflându-se în Congo, Burundi sau Rwanda, unde de mai bine de douăzeci de ani desfăşoară o impresionantă activitate de misiune ortodoxă apostolică. În aceste ţari, cu atât de multe nevoi materiale şi spirituale, există o misiune ortodoxă susţinută în special prin generozitatea unor organizaţii şi credincioşi din Grecia.
damaschin Câți sunt misionarii ce trudesc acolo şi care este ofranda fiecărui creștin ortodox în această vastă activitate ce se numește Misionarism Apostolic, despre misiunea care urmăreşte atât propovăduirea Evangheliei, cât şi oferirea de ajutoare materiale, mai ales asistenţă medicală, despre lupta cu practicile vrăjitoreşti şi idolatria locală, printr-o susţinută cateheză, dar şi despre munca sa de traducător de cărţi duhovniceşti şi de cult, din gracă în swahili, despre toate acestea, părintele Damaschin va vorbi luni, la întâlnirea sa cu tinerii dejeni.

M.V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*