La Vad se împleteşte cu spor!

La Vad se împleteşte cu spor!

1. IMG_9633 2. IMG_9625

La Căminul Cultural din Vad a avut loc, astăzi, 27 noiembrie, reuniunea prilejuită de finalizarea proiectului „Coeziune socială prin promovarea meseriilor tradiţionale ale romilor în structuri de economie socială” (SesArtizanRom), la care au participat, alături de primarul David Prunean, senatorul Marius Nicoară, deputatul Adrian Oros, viceprimarul municipiului Dej, Aurelian Mureşan, echipa de implementare al proiectului şi nu în ultimul rând, beneficiarii, o parte din comunitatea de romi ai comunei.
IMG_9637 IMG_9649
În valoare de 250 de mii de euro, proiectul cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 „Investește în oameni !”, Axa Prioritară 6 „Promovarea incluziunii sociale”, Domeniul major de intervenție 6.1 „Dezvoltarea economiei sociale” a constat în dezvoltarea unei structuri de economie socială în comuna Vad, destinat producerii de obiecte din nuiele. Având ca rezultat facilitarea accesului grupurilor vulnerabile pe piaţa muncii, prin consilierea a 40 de cetățeni romi, urmată de selectarea şi instruirea a 30 de persoane din rândul acestora. Cursurile de formare profesională „Împletim cu spor”, au demarat la începutul lunii mai şi au avut o durată 3 luni, iar la final, 10 persoane de etnie romă au fost angajate în cadrul „SesArtizanRom” SRL, ca împletitori de nuiele și papură.
IMG_9639Proiectul preconiza, de asemenea, înfiinţarea unei structuri de economie socială la Vad, care în momentul de faţă este aproape terminat, ceea ce va permite celor zece muncitori să-şi înceapă foarte curând activitatea. Referitor la această etapă a proiectului, primarul David Prunean a declarat că speră ca, în viitor, respectiva firmă să angajeze şi mai mulţi oameni, iar pentru consolidarea proiectului şi reducerea costurilor de producţie, să înfiinţeze la Văd o plantaţie de răchită, care să asigure materia primă necesară împletiturilor. Astfel, pe termen lung, proiectul contribuie la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor romi și la diminuarea discrepanțelor sociale existente la nivelul comunității locale.

M.V.

Foto: Adrian Loghin

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*