Veteranul Vasile Roman a plecat întru veşnicie

Veteranul Vasile Roman a plecat întru veşnicie

Înconjurat de cei dragi, Vasile Roman, cel mai longeviv dintre veteranii de război din Dej, a încetat ieri din viaţă, la venerabila vârstă de 102 ani.

Veteran-3

Născut la 22 februarie 1913, în localitatea Sânnicoara, Vasile Roman nu a fost scutit de şocurile tumultoasei istorii a secolului XX. La vârsta de 23 de ani, în aprilie 1936, este încorporat ca puşcaş, la Regimentul 81 infanterie Dej de unde, dat fiind că este absolvent de liceu cu diplomă de bacalaureat, este trimis la Şcoala Militară de Subofiţeri de Infanterie. După absolvire, în 1938, Vasile Roman face parte din corpul subofiţerilor, cu grad de plutonier major.
Pe 22 iunie 1941, unităţi ale armatelor germană şi română au început Campania din Est împotriva Uniunii Sovietice („Operaţiunea München”), Armata Română intrând în lupta de recucerire a Basarabiei şi Bucovinei, în dimineaţa zilei de 22 iunie 1941, pe un front cuprins între munţii Bucovinei şi Marea Neagră. Până în septembrie 1944, Vasile Roman face parte din Regimentul 10 Dorobanţi care, alături de alte 8 regimente, va participa la operaţiunea „Ucraina de Sud”, respectiv, luptele din regiunea Odessa, soldate cu numeroase pierderi de vieţi româneşti. Datorită acestor eroi însă, cea mai importantă lecţie a campaniei pentru eliberarea Basarabiei şi nordului Bucovinei, rămâne cea a curajului şi a jertfei.
La 12 septembrie 1944, România semnează Armistiţiul cu Naţiunile Unite, asumându-şi obligaţia de a contribui cu 38 de divizii la efortul de luptă antihitlerist. Prin urmare, direct de pe Frontul de Est, Vasile Roman pleacă pe Frontul de Vest, de data asta în cadrul Batalionului 2 antitanc şi în calitate de comandant tun anticar. La 25 octombrie 1944, sunt eliberate ultimele localităţi româneşti, Carei şi Satu-Mare, dar România participă şi la eliberarea Ungariei şi Cehoslovaciei, mobilizând pentru aceasta cca. 567.000 de soldaţi. Cele mai grele lupte s-au dat în asediul Budapestei şi în munţi Tatra, soldate cu mii de morţi. Cele 260 de zile de participare la războiul antihitlerist se încheie la 12 mai 1945.

artileristi Rănit de două ori, Vasile Roman este lăsat la vatră şi trecut în rezervă la 29 august 1945. Ulterior, pentru curajul şi spiritul de sacrificiu demonstrate pe cele două fronturi, este decorat cu Medalia „Crucea Comemorativă a celui de al II –lea Război Mondial”, prima adevărată medalie comemorativă pentru militarii români care au luptat în a doua conflagraţie mondială, instituită prin Legea nr. 68 din 15 iulie 1994.

crucea-comemorativa

Fost tehnician silvic, Vasile Roman a fost un om activ, iubitor de natură şi sport. Un om cumpătat, pentru care cuvântul stress a fost o necunoscută. Un om care nu a fost niciodată bolnav, care nu a luat niciodată medicamente şi pentru care, „a fi bun” era principala condiţie a stării de sănătate. Deşi centenar, a continuat să fie optimist şi să gândească la fel de pozitiv ca şi în tinereţe, convins fiind că viaţa merită să fie trăită nu cu încrâncenare, ci cu bucurie alături de cei dragi, alături de copii, nepoţi şi strănepoţi.

Veteran-2

Cu respectul cuvenit tuturor celor care au luptat în Marele Război, în numele naţiunii căreia îi aparţin, veteranul de război Vasile Roman a fost felicitat cu ocazia împlinirii a 100 de ani de viaţă, de primarul Costan Morar, atât ca reprezentant al tuturor dejenilor cât şi în nume personal, de colonel dr. Dumitru Buda, Şef de Stat Major al Bazei 4 Logistică „Transilvania”, ca reprezentant al Armatei Române şi Marioara Rebăltescu, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Veteranilor de Război, Filiala Dej. Anul trecut, cu prilejul împlinirii a 101 ani de viaţă Vasile Roman a fost înaintat la gradul de maior în rezervă în cadrul unor festivităţi militare, de Brigada 81 Mecanizata Bistrita, iar în februarie anul acesta a primit din nou vizita primarului municipiului şi reprezentanţilor Garnizoanei Dej. Diplomele şi plachetele aniversare înmânate cu aceste ocazii, însoţite de toate urările de bine şi sănătate, au completat în mod festiv fiecare reîntâlnire cu Vasile Roman.

Dumnezeu să-l odihnească!

608_n

M.V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*