Căminul Cultural din localitatea clujeană Ceanu Mare a fost recent gazda Festivalul – concurs de colinde „Raza Soarelui”- ediţia a XIII-a, care s-a adresat elevilor din toate unităţile şcolare din mediul rural. Evenimentul a fost organizat impecabil, ca în fiecare an de altfel, de către Şcoala Gimnazială Ceanu Mare, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Valorificarea Culturii Tradiţionale Cluj, Consiliul Local şi Primăria Ceanu Mare, în parteneriat cu Asociaţia Transilvania Music Show şi Ziarul Câmpia Express.
Festivalul – concurs interjudeţean de colinde, a reunit 11 cete de colindători de la şcolile gimnaziale din Cîmpia Turzii, Geaca, Bobâlna, Mărişel, Chiuieşti, Poieni, Răchițele, Mănăstireni, Ceanu Mare, și elevi din județele Bistriţa – Năsăud şi Hunedoara. Festivalul a avut două secţiuni: „Raza soarelui ”– colinde pentru grupuri formate din şase colindători şi ţinută populară obligatorie, în timp ce secţiunea a doua a fost rezervată elevilor pictori, cu tema „Naşterea Domnului”, picturile pe sticlă fiind realizate pe durata concursului. Totodată, participanții la eveniment au avut parte de un spectacol artistic, fiind colindați de îndrăgitele interprete de muzică populară Mariana Morcan şi Cristina Chiper.
Juriul, având în componenţa sa pe Marinela Istici – preşedinta Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Valorificarea Culturii Tradiţionale Cluj, profesor dr. Mircea Câmpean – cercetător al Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Valorificarea Culturii Tradiţionale Cluj, inspector Radu Doctor, Gelu Furdui – realizator Radio Cluj, învăţător Emil Moldovan, preotul Parohiei Ortodoxe Ceanu Mare, părintele Vasile Tarţa şi Primarul Comunei Ceanu Mare, Virgil Păcurar – a evaluat prestaţia colindătorilor, în urma concursului, elevii fiind premiați cu diplome, cupe și premii în bani.
În urma jurizării, grupul de colindători „Olpret” al Şcolii Gimnaziale Bobâlna a obţinut Premiul I, iar
cetei de colindători ,,Cununiţa de la munte” de la Şcoala Gimnazială ,,Pelaghia Roșu “ Mărișel, jud. Cluj, avându-l ca îndrumător pe îndrăgitul lor, profesor dr. Brăileanu Sorin, i-a revenit Trofeul Festivalului „Raza soarelui” ediţia 2015. De notat că, Grupul colindătorilor din Bobâlna a obţinut Premiul I şi la Festivalul-Concurs din cadrul proiectului „Tradiţie creştină-oglindită prin datini şi obiceiuri”,ediţia a V-a, care a avut loc în 16 decembrie la Casa de Cultură din Floreşti, judeţul Cluj.
,,Scopul acestui eveniment de succes a fost acela de a conserva și promova colindele cu valoare artistică din zonele de unde vin tinerii colindători, obiceiurile și traditiile moștenite din moși-strămoși prin intermediul elevilor și cadrelor didactice îndrumătoare, cărora le mulțumim din tot sufletul pentru modul în care au înțeles cum trebuie derulată această activitate, pentru implicarea activă și maturitatea de care au dat dovadă, completate de promovarea acestor meleaguri idilice, promovarea satului românesc transilvănean – rădăcina sufletelor noastre”, a declarat cu acest prilej Marinela Istici – preşedinta Centrului Judeţean pentru Promovarea şi Valorificarea Culturii Tradiţionale Cluj.