Ce au făcut deputaţii clujeni în trei ani de la preluarea mandatului

Ce au făcut deputaţii clujeni în trei ani de la preluarea mandatului

Parlamentarii cujeni intră în ultimul an de activitate din mandatul pe care l-au cîştigat la alegerile din 2012. În cei trei ani în care i-au reprezentat pe clujeni în forul legislativ, o parte dintre ei s-au remarcat prin diverse activităţii legate de procesul legislativ, în timp ce unii s-au dovedit eficienţi doar în timpul campaniilor electorale şi a conferinţelor de presă. Pe alţii însă alegătorii nu prea i-au mai văzut la faţă, dar nici în Parlament nu au făcut mare treabă. Ziarul Făclia a prezentat o analiză a activităţii celor zece deputaţi aleşi de clujeni în urmă cu trei ani.

parlament
Din datele prezentate pe site-ul Camerei Deputaţilor reiese că unii dintre parlamentarii de Cluj s-au mulţumit doar să semneze initiaţivele legislative „la gramadă”, alături de colegii din grupul parlamentar din care fac parte. Printre domeniile faţă de care au manifestat preocupare deputaţii şi senatorii clujeni se numără infrastructura, sănătatea şi învăţămîntul.
Social democraţii clujeni din Camera Deputaţilor se remarcă printr-un număr destul de mare de iniţiative legislative, declaraţii politice făcute în plen, dar şi solicitări de informaţii de la membrii Executivului făcute prin intermediul întrebărilor şi interpelărilor parlamentare.

Aurelia Cristea
Aurelia Cristea
Astfel, Aurelia Cristea a avut 49 de propuneri legislative la care a fost fie coiniţiator fie iniţiator. Dintre acestea, 12 au devenit legi, două sînt pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor, 13 sînt în dezbatere la comisiile permanente ale Camerei Deputaţilor, opt sînt în dezbatere la comisiile permanente ale Senatului, iar 10 iniţiative au fost respinse definitiv. De asemenea, în cazul unui proiect procedura legislativă a fost încetată iar un altul se află la secretarul general al Camerei. Cea mai cunoscută normă legislativă iniţiată de Aurelia Cristea şi care va avea un impact social major este legea care interzice fumatul în spaţiile publice închise, mai puţin în celulele penitenciarelor. De asemenea, acest act normativ nu permite fumatul în locurile de joacă sau alte spaţii destinate copiilor, închise sau deschise. Totodată, se interzice complet fumatul şi în instituţiile medicale, de învăţămînt, de stat şi private, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului. Amenzile vor fi de la 100 la 500 de lei în cazul persoanelor fizice şi între 5000 şi 15.000 lei, plus suspendarea sau închiderea activităţii, pentru persoanele juridice. La capitolul luări de cuvînt, Aurelia Cristea are 47 de intervenţii în cadrul şedinţelor de plen şi 32 de declaraţii politice. În această parte a mandatului, Cristea a mai adresat Executivului 56 de întrebări şi interpelări pentru a afla soluţii la diverse probleme sesizate de cetăţeni. Precizăm că în timpul acestui mandat, timp de zece luni, Cristea nu şi-a putut exercita atribuţiile de parlamentar deoarece a deţinut funcţia de ministru delegat pentru Dialog Social.

Cornel Itu
Cornel Itu
Un alt reprezentant al PSD Cluj în Camera Deputaţilor este Cornel Itu. În aceşti trei ani din actuala legislatură, Itu a iniţiat sau a fost coiniţiator pentru 64 de proiecte legislative. Dintre acestea, 12 au fost deja promulgate iar cinci se află pe ordinea de zi a Camerei. Alte şapte proiecte legislative iniţiate de Itu au ajuns în procedura legislativă de la Senat. Una din legile iniţiate de Itu este Proiectul de Lege privind reglementarea activităţii de voluntariat în România. Prin această lege voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională. Itu şi-a mai legat numele şi de „propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.69 din 2000 a Educaţiei Fizice şi Sportului”. Prin acest act normativ s-a dorit realizarea cadrului legislativ care să permită reorganizarea cluburilor sportive astfel încît acestea să poată participa atît la competiţiile de amatori, cît şi la cele de profesionişti. Deputatul Cornel Itu figurează şi în calitate de coiniţiator al proiectului de lege pentru modificarea şi completarea art.8 din Legea nr.198/2008, privind serviciile consulare pentru care se percep taxe şi nivelul taxelor consulare la misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României în străinătate. Prin această modificare legistaltivă se doreşte ca familiile românilor decedaţi în străinătate să poată beneficia de sprijin financiar din Fondul de solidaritate pentru a-i putea aduce în ţară şi înhuma pe cei decedaţi. În acest mandat, Itu a mai uzat de 37 de ori de dreptul de a forumula întrebări şi interpelări parlamentare. De asemenea, social democratul clujean a mai avut 60 de luări de cuvînt în plen şi 45 de declaraţii politice.

Parlamentarii PNL de Cluj au încercat şi ei în această parte a mandatului, cu instrumentele pe care le-au deţinut, să satisfacă cît pot interesele electoratului care i-a trimis în Parlament.

Adrian Oros
Adrian Oros
În acest sens, deputatul Adrian Oros a iniţiat sau a semnat 83 de proiecte legistaltive, şapte dintre acestea fiind deja promulgate legi. Oros a fost preocupat, printre altele, de subvenţionarea revistelor de cultură reprezentative din România, de combaterea violenţei în familie şi de înfiinţarea Muzeului Ororilor Comunismului. Oros mai apare semnatar la proiectul de lege privind declararea zilei de 11 octombrie – Ziua Şcolii Ardelene şi la proiectul de lege privind prima întabulare a terenurilor agricole şi forestiere. La capitolul intervenţii în plen, Oros are 31 de luări de poziţie. De asemenea, liberalul clujean a mai susţinut 23 de declaraţii politice şi 27 de interpelări.

Elena Reuer (Uioreanu)
Elena Reuer (Uioreanu)
Elena Reuer(Uioreanu) a reuşit în cei trei ani de mandat să iniţieze sau să-şi pună semnătura de 74 de proiecte de lege. Acestea vizează printre altele modificarea Legii 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, organizarea şi desfăşurarea stagiilor profesionale şi instituirea programului “Masa la Şcoală” pentru elevii din învăţămîntul obligatoriu de stat şi privat, primar şi gimnazial. Totodată, Elena Reuer a mai susţinut 27 de declaraţii politice şi 11 interpelări. La capitolul intervenţii în plen, Elena Uioreanu a avut 294 de luări de cuvînt.

Radu Zlati
Radu Zlati
Radu Zlati(PNL) a reuşit din decembrie 2012 şi pînă acum să susţină 51 de declaraţii politice şi să formuleze 10 întrebări şi interpelări. La capitolul intervenţii în plen Zlati a reuşit să aibă 83 de luări de cuvînt. În privinţa proiectelor de lege, liberalul apare ca iniţiator sau coiniţiator la 74 de acte normative, dintre care şase au fost deja adoptate şi promulgate. Prin proiectele de lege iniţiate, Zlati urmăreşte printre altele: modificarea Legii educaţiei naţionale, acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 pînă la 6 martie 1945 din motive etnice şi diminuarea risipei alimentare.

Adrian Gurzău
Adrian Gurzău
Un alt reprezentant al PNL Cluj în Camera Deputaţilor este Adrian Gurzău(fost PDL-în prezent PMP). Acesta a susţinut în acest mandat 84 de declaraţii politice şi a avut 86 de luări de cuvînt. Totodată, deputatul clujean a formulat 166 întrebări şi interpelări. La capitolul iniţiative legislative, în cei trei ani de mandat Gurzău a reuşit să-şi pună semnătura pe 31 de proiecte de lege. Printre acestea se numără proiectul de lege privind instituirea Zilei Funcţionarului Public, modificarea Legii privind regimul armelor de foc şi al muniţiilor şi propunerea legislativă privind adoptarea unor măsuri pentru protejarea construcţiilor reprezentative pentru România.

Steluţa Cătăniciu
Steluţa Cătăniciu
Steluţa Cătăniciu a fost aleasă deputat pe listele PNL în Colegiul nr 2 din Cluj-Napoca. În prezent, Cătăniciu este prim-vicepreşedinte al Alianţei Liberalilor şi Democraţilor şi deţine funcţia de chestor al Camerei Deputaţilor. Pe plan parlamentar, Cătăniciu are 34 de demersuri legislative, dintre care trei au fost deja adoptate şi promulgate. Unul dintre proiectele legislative iniţiate de Cătăniciu este cel care vizează darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credite. Cătăniciu spune că prin această lege se introduce echitatea şi asumarea comună a responsabilităţii în relaţia dintre banci şi clienţii lor. Parlamentarul clujean al ALDE a mai avut în cei trei ani de activitate 35 de luări de cuvînt în plen şi alte şase intervenţii în cadrul Biroului Permanent. Cătăniciu a mai susţinut o declaraţie politică şi a adresat 10 interpelări. De remarcat este faptul că deputatul ALDE de Cluj a surprins opinia publică din România în contextul audierii în comisiile de specialitate ale Parlamentului a Cristinei Guseth, propusă pentru a prelua portofoliul Justiţiei. Atunci, din cauză că parlamentarii au validat-o pe Guseth pentru portofoliul Justiţiei deşi aceasta a dat dovadă că este total nepregătită pentru a prelua acest post, Cătăniciu şi-a anunţat demisia din Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor.

Mircea Irimie
Mircea Irimie
Un alt parlamentar clujean din grupul ALDE este Mircea Irimie. În cei trei ani de activitate parlamentară, Irimie a reuşit să iniţieze 78 de proiecte legislative, dintre care opt au fost deja adoptate şi promulgate. Prin demersurile legislative, Irimie a urmărit, printre altele, modificarea Legii privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, interzicerea exportului de lemn şi modificarea Legii privind asociaţiile şi fundaţiile. Pe lîngă proiectele legislative, Irimie a mai avut 70 de luări de cuvînt, 60 de declaraţii politice, şi 79 de întrebări şi interpelări.

Ioan Moldovan
Ioan Moldovan
Ioan Moldovan este un alt parlamentar clujean care activează în grupul ALDE din Camera Deputaţilor. El are pînă acum 59 de proiecte legislative, dintre care şase au fost adoptate şi promulgate. Prin demersurile sale legislative, Moldovan a urmărit organizarea şi exercitarea profesiei de dietetician, promovarea educaţiei prin sport, modificarea O.G. nr.2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor şi organizarea şi exercitarea profesiei de fizioterapeut. În timpul mandatului, Moldovan a mai luat cuvîntul de 68 de ori în cadrul şedinţelor de plen şi a susţinut 49 de declaraţii politice. Tot Moldovan a adresat Executivului 50 de interpelări.

Máté András-Levente
Máté András-Levente
Deptatul UDMR de Cluj, Máté András-Levente a avut o activitate intensă în cadrul dezbaterilor din Plenul Camerei şi din Biroul Permanent. Astfel, în cei trei ani de mandat, Máté a intervenit de 103 ori în plenul Camerei şi de 92 de ori în cadrul şedinţelor de Birou Permanent. La capitolul iniţiative legislative, Máté a reuşit să întocmească sau să-şi pună semnătura pe 43 de astfel de proiecte de lege, dintre care şapte au fost promulgate legi. Prin aceste demersuri, deputatul UDMR a urmărit următoarele: modificarea Legii privind poliţia locală, instituirea Zilei limbii maghiare şi dezvoltarea finanţării participative. În privinţa interpelărilor, Máté figurează cu 13 astfel de demersuri.

http://goo.gl/wi8DYK

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*