Florin Piersic, sărbătorit de clujeni

Florin Piersic, sărbătorit de clujeni

Pe 27 ianuarie 2016, Florin Piersic împlineşte rotunda vârstă de 80 de ani, iar evenimentul va fi sărbătorit cum se cuvine la Cluj-Napoca. Anterior acestui moment aniversar, îndrăgitul actor s-a angajat însă într-un ambiţios turneu de spectacole, care se desfășoară în perioada 13 noiembrie 2015 – 1 februarie 2016, în 30 de orașe.

florin.piersic

Primul spectacol al turneului aniversar „Piersic 80” a avut loc, pe scena Operei Naţionale din Timişoara, în seara de 13 noiembrie anul trecut, pentru că „sentimentul puternic care mă leagă de acest loc și prietenia profundă, de o viață, cu publicul de aici nu sunt doar vorbe”, a explicat Florin Piersic. Şi, cum e firesc, după vizionarea comediei romantice „Străini în noapte”, actorul a fost ovaţionat la scenă deschisă, mai ales că spectacolul este deja celebru, iar rolul principal, Pierre, pare anume scris pentru eternul seducător Florin Piersic.

straini-in-noapte

În ce priveşte publicul clujean, acesta are ocazia să ia parte la un „regal vizual” dedicat actorului, la cinematograful care îi poartă numele.
Marți, 26 ianuarie 2016, spectatorii pot urmări proiecția unuia dintre cele mai bune filme ale actorului: „Parașutiștii”. Prețul unui bilet este de 15 lei, iar în deschiderea evenimentului, maestrul va prezenta filmul și va sta de vorbă cu spectatorii, informează radio.ubbcluj.ro
Miercuri 27 ianuarie 2016, cinema Florin Piersic va difuza alte trei filme: „De-aș fi…Harap Alb” (ora 10:00), „Haiducii lui Șaptecai” (ora 13:00) și „Colierul de turcoaze” (ora 15:30). Intrarea va fi liberă.piersic2

De asemenea, Cinematograful „Florin Piersic” oferă spectatorilor posibilitatea de a urmări, pe marele ecran, transmisiunea directă a spectacolului „Nu-ntreba câți ani am!”, pe care maestrul Piersic îl va susține la Opera Română din Cluj-Napoca, începând cu ora 18:30, în seara zilei de 27 ianuarie 2016.
Acest eveniment se desfășoară în parteneriat cu Opera Națională Română Cluj Napoca și TVR Cluj. Intrarea va costa 10 RON, iar copiii și pensionarii vor beneficia de intrare gratuită, în limita locurilor disponibile. Accesul în sală se va face începând cu ora 18:00.

Născut la 27 ianuarie 1939, din părinți bucovineni (mama originară din Valea Seacă, tatăl, medic veterinar, originar din Corlata), Florin Piersic și-a petrecut copilăria în Corlata, Pojorâta și Cajvana, apoi în Cernăuți și, ulterior, la Cluj, unde a urmat Liceul de băieți nr. 3 (azi, Colegiul Național Emil Racoviță).
florin.piersic.3A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, promoția 1957. La doi ani după absolvire, Florin Piersic a debutat pe scena Teatrului Național din București obținând rolul titular în Discipolul diavolului. Au urmat Tragedia optimistă, Oameni și șoareci, Orfeu în Infern etc., piese care au scos în evidență talentul, naturalețea și prospețimea actorului.

Debutul cinematografic s-a produs cu filmul Ciulinii Bărăganului din 1957, interpretând rolul lui Tănase. Și-a evidențiat talentul în filmul istoric „Neamul Șoimăreștilor” din 1965, regizat de Mircea Drăgan, și apoi a jucat în filmul care l-a făcut cunoscut „De-aș fi Harap Alb” (1965), în regia lui Ion Popescu-Gopo.

Printre rolurile sale celebre din filme s-au numărat haiducul Anghel Șaptecai, haiducul Grigore Pintea și Mărgelatu, Cristea Jder, în Ştefan cel Mare, directorul Răducanu din „Eu, tu şi Ovidiu” şi multe altele.
În anii ’60, Florin Piersic s-a căsătorit cu actrița Tatiana Iekel, care i-a dăruit și primul copil, pe Florin Piersic Jr. A doua soție a fost actriţa Anna Szeles , împreună cu care are tot un fiu, pe Daniel. În 1985 Anna Széles a cerut și a obținut divorțul și s-a mutat în Ungaria, luându-l cu ea și pe fiul lor. În 1993, după o relație de 7 ani, Florin Piersic s-a căsătorit cu Anna Török, din Cluj.

Cinema.Florin.Piersic

În 26 ianuarie 2011 cinematograful „Republica” din Cluj-Napoca a fost redenumit în cinematograful „Florin Piersic”.
Actorul fost distins în 1967 cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, iar la 30 mai 2002 a fost decorat cu Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, „pentru prestigioasa cariera artistică și talentul deosebit prin care au dat viață personajelor interpretate în filme, dar și pe scenă, cu prilejul celebrării unui veac de film românesc”.
De-a lungul timpului Florin Piersic a primit titlul de „Cetățean de Onoare” al mai multor orașe precum: Bacău, Cluj-Napoca, Caracal, Sighet, Suceava, Baia Mare, Oradea, București sau Galați.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*