Misiunea în Afganistan reprezintă un pas important în cariera oricărui militar.
Ajunși în teatrul de operații, militarii iau contact direct cu o altă lume. Deși sunt pregătiți pentru acest gen de misiuni, Afganistanul își arată adevărata față abia când ajungi în această țară. Totul diferă, totul este imprevizibil și se poate schimba de la o oră la alta.
”Dragonii Transilvani” au zilnic patrule în jurul unității, dar și în satele afgane aflate la zeci de kilometri distanță. Nu de puține ori, din aceste zone, insurgenții au trimis rachete spre baza militară.
Misiunile se pregătesc din timp, iar pe un traseu stabilit în prealabil, militarii părăsesc baza.
A însoți un echipaj românesc într-o misiune este o adevărată experiență și poate fi o lecție de viață.
Patru transportoare blindate părăsesc baza din Kandahar. Realizezi acest lucru atunci când observi că doi dintre militari își fac semnul crucii și spun ”Doamne ajută”. Ei știu că fiecare ieșire ar putea fi fără întoarcere.
Se îndreptă spre un sat părăsit, Saidankalai, o zonă verificată periodic de către ”Dragonii Transilvani”. ”Să nu fie insurgenți”, spun militarii.
Pe drum, câte un localnic se apropie de blindatele soldaţilor români și în special copii care cerşesc dulciuri, apă și mâncare.
Fiecare localnic este privit, de către patrulă, cu foarte mare atenție, iar fiecare mașină cu care se intersectează este oprită și verificată. Pericolul poate să apară din orice autovehicul care circulă pe șosea.
Blindatele opresc la marginea unui teren, iar în depărtare se zăresc casele din chirpici. Distanța trebuie parcursă pe jos, iar geniștii scanează fiecare metru de pământ. ”Atenție unde călcați. Nu vă apropiați de zonle de pământ mai ridicate”.
Ajunși la destinație, soldații verifică fiecare ”locuință”. Totul este în ordine.În Saidankalai e liniște deplină, iar militarii părăsesc zona, însă nu pentru multă vreme.
Misiunile militarilor diferă de la o zi la alta. Pentru o altă dată au stabilit o vizită la o școală, să împartă materiale pentru elevii afgani. Deși totul a fost pregătit din timp, surprizele nu s-au lăsat mult așteptate. Ajunși la școală, militarii află că în ziua respectivă nu se țin cursuri. E greu de înțeles, odată ce lucrurile păreau bine stabilite. ”Așa sunt ei. Sunt foarte imprevizibili. Poți să te înțelegi una cu ei și apoi să afli că de fapt nu este așa”, spun militarii, care deja sunt familiarizați cu astfel de situații, venite din partea afganilor.
Chiar dacă școala nu e deschisă, copiii apar te miri de unde. Galagioși și curioși în același timp, îți cer tot timpul ceva. Doar unii dintre ei, mai rușinoși din fire, își ascund fața, atunci când obiectivul aparatului de fotografiat se îndreaptă spre ei.
”Afganistan!Afganistan!, se aud cuvintele unui copil, care continuă spunând: ”Afganistan este bun! Pakistan este rău!”. Are doar vreo 8-9 ani, însă peste câțiva ani ar putea uita că a primit rechizite și dulciuri de la militari, devenind un dușman al soldaților români.
E lumea cu care se confruntă zilnic ”Dragonii Transilvani”. Expuși mereu pericolului, au puterea și priceperea de a gestiona multe situații care le pun viața în pericol. E important ca după fiecare misiune să ajungă cu toții, sănătoși, în bază.
În baza militară din Kandahar, timpul are, parcă o altă definiție. Orele trec repede, iar odată cu lăsarea întunericului descopri o altă față a bazei. Descoperi acea liniște, dar care este doar…aparentă.