OFL Dej sprijină Programul de screening pentru prevenirea cancerului de col uterin

OFL Dej sprijină Programul de screening pentru prevenirea cancerului de col uterin

În urma simpozionul ” Dreptul la viață” care a avut loc la Cluj-Napoca, la iniţiativa drd. Camelia Macarie de la Organizația Femeilor Liberale Cluj Napoca – cu participarea copreşedintei Organizației Naționale a Femeilor Liberale, Lucia Varga, inițiatoarea proiectului de lege pentru prevenția în sănătate, dr. Carmen Lisencu, medic primar de la secția de Radiologie a IOCN şi dr. Florian Nicula, medic primar chirurg, coordonator programe de prevenire şi control al cancerului, de la aceeaşi instituție, conferențiar dr. Doina Piciu, medic primar medicină nucleară, UMF Iuliu Hațieganu, dr. Adriana Melnic, preşedinta Societății Române de Cancer, precum şi reprezentanți ai societății civile – între Organizaţia Femeilor Liberale Dej şi Institutul Oncologic „Prof. Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj-Napoca (IOCN), s-a încheiat un contract de informare-mobilizare în cadrul Proiectului CEDICROM finanţat prin Mecanismul Financiar Norvegian.

ofl3

Prin negocierea acestui Protocol, Organizația Femeilor Liberale Dej doreşte să se implice şi să sprijine Programul de screening organizat pentru teste Babeş-Papanicolau de prevenire a cancerului de col uterin (pentru femeile cu vârste cuprinse între 25-64 ani), teste HPV (între 30-64 ani) şi mamografii (între 50-69 ani).

Astfel, începând cu luna martie, doamnele care doresc să beneficieze de consultații şi analize, vor primi vouchere cu care vor putea să îşi facă gratuit analizele.

În program sunt incluse şi femeile din comunele limitrofe Dejului, urmând ca o unitate mobilă să se deplaseze în aceste localităţi, pe baza unor programări care urmează să fie făcute în următoarea etapă.

ofl2

„Doresc să amintesc tuturor că, prin legea prevenției în sănătate, care se află în dezbatere în Parlament, medicii şi pacienții care vor participa la programele de screening naționale vor beneficia de suport financiar suplimentar, în cazul medicilor şi de gratuități la consultații şi analize, în cazul pacienților. Este foarte important ca această lege să fie votată cât mai rapid, pentru a putea beneficia de ea toți cetățenii şi pentru a crea condiții eficiente, legale, necesare desfăşurării activității de prevenție în sănătate.” – a declarat Violeta Mureşan, secretar general regional OFL

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*