CAS-ul va fi opţional pentru persoanele fără venituri

CAS-ul va fi opţional pentru persoanele fără venituri

bani-leiMinisterul Finanţelor va modifica prevederile din Codul Fiscal care obligă persoanele fără venituri să plătească o contribuţie la sistemul public de sănătate, iar această contribuţie va deveni opţională. „Lucrăm în acest moment la modificarea prevederilor din Codul Fiscal care au creat aceste probleme. Probabil se va merge pe o soluţie de asigurare opţională, pentru că să nu uităm că nu vorbim de impozitare, ci de o plată pentru contribuţia la asigurări de sănătate, ceea ce implică asigurarea în sistemul public de sănătate. Nu este un impozit, ci este o asigurare”, a afirmat Gabriel Biriş, secretar de stat în Ministerul Finanţelor, citat de Agerpres.
În prezent, persoanele care nu pot dovedi plata contribuţiei la asigurările de sănătate (CAS) sunt obligate, pentru a obţine calitatea de asigurat, să achite contribuţia legală pe ultimele 6 luni, în cuantum lunar de 5,5% din salariul minim, dacă nu au realizat venituri impozabile pe perioada termenelor de prescripţie privind obligaţiile fiscale.

Potrivit noului Cod Fiscal, persoanele fizice care nu realizează venituri de natura celor pentru care se datorează CAS şi nu se încadrează în categoriile de persoane exceptate de la plata CAS sau în categoriile pentru care plata CAS se suportă din alte surse datorează, lunar, CAS şi au obligaţia să solicite înregistrarea la organul fiscal competent, în termen de 15 zile de la data la care se încadrează în această categorie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*