Se doreşte un Institut Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă!

Se doreşte un Institut Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă!

Un grup de parlamentari PSD şi PNL propune printr-o iniţiativă legislativă, înfiinţarea Institutului Naţional de Pregătire pentru Situaţii de Urgenţă din România, cu sediul la Târgu Mureş, „care să fie continuatorul în drepturi şi să preia tradiţiile SMURD”, informează AGERPRES

pompierii-SMURD

Potrivit proiectului de lege iniţiat de 31 de deputaţi şi senatori de la PSD şi PNL, INSPUR se înfiinţează ca for naţional, metodologic, de pregătire şi consacrare ştiinţifică, care reuneşte personalităţi reprezentative ale ştiinţelor implicate în pregătirea pentru situaţii de urgenţă din România, cu sediul în Târgu Mureş.

INPSUR este instituţie de interes public, cu personalitate juridică de drept public, autonomă şi are ca atribuţii promovarea, dezvoltarea, sprijinirea şi protejarea ştiinţelor şi învățământului pentru situaţii de urgenţă sub toate formele, acţiunile şi metodele directe şi indirecte; propune iniţierea, elaborarea şi îmbunătăţirea unor proiecte de acte normative, evaluări, puncte de vedere şi opinii pentru situaţii de urgenţă, evaluarea asupra fenomenelor situaţiilor de urgenţă şi realizarea unor studii de impact privind aplicarea actelor normative.

Acest institut reuneşte personalităţi reprezentative din domeniul situaţiilor de urgenţă „cu o înaltă ţinută morală”, care s-au distins prin activităţile depuse, se bucură de recunoaştere naţională sau internaţională şi au contribuit la dezvoltarea domeniului. Este compus din membri de onoare, membri titulari, membri corespondenţi şi membri asociaţi.
„INSPUR poate acorda post-mortem titlul de membru de onoare unor personalităţi marcante ale situaţiilor de urgenţă. Criteriile de selecţie sau alegere a membrilor se stabilesc prin statut propriu, iar procedurile prin regulamentul propriu. În subordinea acestuia se organizează secţii de specialitate şi filiale teritoriale, în principalele centre medicale ale ţării. Finanţarea activităţii şi a indemnizaţiilor se asigură din venituri proprii. În termen de 60 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei legi se va constitui un comitet de iniţiativă, sub coordonarea Departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul MAI, care va elabora statutul de organizare şi funcţionare al INSPUR”, se mai arată în proiect.

Documentul se află în dezbatere publică pînă la 1 martie, după care intră în procedurile legislative.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*