Cabinetele stomatologice din şcoli, pe cale de dispariţie

Cabinetele stomatologice din şcoli, pe cale de dispariţie

cabinete Unul din cinci români a rămas fără dinţi, arată statisticile, iar  medicii stomatologi spun că cel puţin trei sferturi din copiii care le trec pragul cabinetelor stomatologice suferă de anomalii dento-maxilare. Situaţia este cu atât mai gravă cu cât cabinetele de stomatologie din şcoli au devenit în marea lor majoritate istorie!

Potrivit statisticilor, 70 % din copiii de peste 12 ani au carii, iar mai bine de 90 % ajung la stomatolog cu probleme dentare avansate. Totodată, în fiecare an se închid, în medie, patru cabinete stomatologice școlare. Aşa s-a ajuns în situația în care cei peste trei milioane de elevi împart 431 de cabinete stomatologice şcolare, potrivit Institutului Naţional de Statistică. Asta înseamnă o medie națională de un cabinet la 7.000 de elevi.

Cea mai gravă situație e în 16 județe din țară, unde există mai puțin de 5 cabinete pentru toți elevii. Cei mai mulți copii (90%) se duc la medic doar atunci când probleme lor sunt grave, cu toate că medicii recomandă un control o dată la șase luni.

Nici adulții nu stau prea bine la capitolul îngrijire orală. Lipsa unor programe de prevenție susținute cu fonduri de stat face ca 11 % din populația României să nu aibă acces la tratamentele necesare din cauza banilor. Totodată, în mediul rural, s-a ajuns în situația în care 28 de localități împart un singur cabinet stomatologic.

Statisticile mai arată că un român îşi schimbă periuţa de dinţi o dată la 1,5 ani, deşi stomatologii recomandă schimbarea periuţei de dinţi o dată la trei luni. La nivel rural, e şi mai rău: românii îşi schimbă periuţa de dinţi numai o dată la 10 ani, astfel că unul din cinci pacienţi şi-a pierdut în totalitate dantura. 

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*