Dej: investiţii în sănătate, învăţământ şi cultură, în anul 2016

Dej: investiţii în sănătate, învăţământ şi cultură, în anul 2016

Primarul municipiului Dej, Morar Costan, a remis presei un comunicat prin care prezintă sumarul investiţiilor din acest an, în învăţământ, sănătate şi cultură. Unele dintre acestea vin în continuarea celor demarate deja, fiind finanţate atât din bugetul local cât şi din fonduri europene. Investiţiile fac parte din strategia de dezvoltare a municipiului şi le completează pe cele realizate în infrastructură şi în alte domenii de dezvoltare.

primaria-dej

În acest sens pentru fiecare din cele trei domenii sunt prevăzute proiecte investiţionale de modernizare şi dotare şi iniţierea de noi proiecte, în condiţiile în care, anul 2016 este anul de start pentru noi linii de finanţare pe fonduri europene în cadrul programelor operaţionale.

SĂNĂTATE

Investiţiile realizate anii precedenţi la Spitalul Municipal Dej pentru reabilitarea şi dotarea instituţiei, vor continua în acest an cu lucrări de reparaţii capitale şi dotarea cu aparatură de specialitate a Blocului Operator Chirurgie, printr-o investiţie în valoare de 750.000 lei.
De asemenea se pregătesc noi proiecte europene şi pentru reabilitarea secţiilor Pneumologie şi ORL.

ÎNVĂŢĂMÂNT

1. Construirea sălii de sport la Liceul Tehnologic „ Constantin Brâncuşi”- proiect depus spre aprobare, în valoare de 500000 euro.
2. Pregătirea de proiecte de reabilitare pentru şcolile: „ Mihai Eminescu„, „Avram Iancu”, Şcoala Gimnazială Nr.1, Liceul Tehnologic „ Constantin Brâncuşi”, Campusul Liceului Tehnologic „Someş” Dej , grădiniţe.

CULTURĂ

Dejul a fost dintotdeauna un centru cultural, de aceea am dorit reabilitarea celor trei instituţii culturale din centrul oraşului :
– Centrul Cultural „Arta”- extinderea scenei, extinderea şi modernizarea sistemului de iluminat şi încălzire, amenajarea de cabine artişti, sală de repetiţii, înlocuirea geamurilor, uşilor, modernizarea sălii de spectacol, refacerea scărilor principale şi laterale.
– Muzeul Municipal- schimbarea locaţiei, în Liceul Economic, reabilitarea spaţiilor interioare unde vor fi amenajate expoziţiile muzeului, o librărie şi un cinematograf 3D.
– Galeria de Artă- refacerea tuturor elementelor acoperişului, lucrări de hidro izolaţie, reparaţii la tencuielile interioare şi exterioare, montarea de uşi şi ferestre cu tâmplărie din lemn şi geam termopan.
Investiţiile în cele trei instituţii au demarat în cursul anului trecut şi se estimează a fi finalizate în prima parte a acestui an, urmând să găzduiască ulterior evenimentele cultural artistice atât de importante pentru comunitatea noastră, în condiţii optime.

„ Sănătatea, învăţământul şi cultura sunt domenii prioritare în care trebuie făcute în continuare investiţii, având în vedere importanţa accesului la serviciile medicale, la procesul de învăţământ şi actul de cultură. Este deosebit de important ca noi dejenii să avem un spital reabilitat şi dotat, copiii noştri să se pregătească în şcoli cu condiţii demne de rezultatele obţinute de cadrele didactice şi elevi, iar manifestările culturale şi artistice să se desfăşoare în instituţii care să ofere condiţiile optime, în care să putem transmite mai departe generaţiilor următoare zestrea noastră culturală”- a mai precizat primarul Morar Costan, în comunicat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*