Ciuperci cu usturoi la cuptor

Ciuperci cu usturoi la cuptor

Când gătesc ciuperci champignon mă feresc de sucul pe care-l lasă. Mai ales dacă le umplu, am grijă să le scurg și abia apoi să pun umplutura. Dacă le sotez, nu le înghesui în tigaie, ca să aibă timp sucul să se evapore şi ele să se rumenească în loc să se înăbușe. Ieri însă aveam o caserolă de ciuperci mici şi m-am gândit cum aş putea folosi sucul lor. Mi-a venit în minte modelul midiilor pe care le înăbuș ca să-și lase sucul, din care iese un sos delicios dacă îl reduc cu vin, usturoi şi pătrunjel. Şi aşa, s-a conturat rețeta asta de … midii vegetariene!

ciuperci-cu-usturoi-la-cuptor


Ingrediente pentru 2 porţii:

500 gr ciuperci champignon mici (albe sau brune)
3-4 caței usturoi
1/4 legătură pătrunjel
2 linguri vin alb sec
3 linguri ulei măsline
1 lingura unt (cca 15 gr)
1 lingura suc de lămâie
sare, piper negru

Preparare

1. Într-un bol se pune puţină apă rece şi se stoarce 1/4 lămâie. Înmuiați șervetele de hârtie în această apă şi ștergeți cu ele pălăriile ciupercilor. După aceea tăiați partea buretoasă/lemnoasă din piciorușele ciupercilor.
2. Într-un vas care merge la cuptor şi care cuprinde ciupercile pe un singur strat (pot fi ușor înghesuite) puneți 3 linguri ulei. Adaugați ciupercile, presăraţi-le cu sare şi piper negru. Amestecați.
3. Dați vasul la cuptor la 240-250C şi lăsați ciupercile să se coacă timp de 15 minute. În acest timp, ele vor lăsa destul de mult suc pe fundul vasului.
4. Adăugați vinul, usturoiul strivit şi jumătate din pătrunjelul tocat fin. Amestecați.
5. Dați vasul iar la cuptor încă 20 minute, până când sucul scade binișor şi ciupercile sunt făcute.
6. Adaugați restul de pătrunjel tocat, untul tăiat bucăţele şi sucul de lămâie. Amestecați, se va forma un sos mai consistent. Serviri imediat cu pâine prăjită. Sunt bune ca aperitiv sau garnitură. Sunt bune şi după ce se răcesc sau reîncălzite.

www.e-retete.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*