Medicamentele ieftine dispar încet, încet, din farmacii!

Medicamentele ieftine dispar încet, încet, din farmacii!

Peste 2.000 de medicamente cu preţuri accesibile au dispărut deja de pe piaţă în ultimii ani, dintre care 700 numai în 2015, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), Dragoş Damian, informează AGERPRES.

medicamente2

„APMGR anunţă că, din cauza cadrului fiscal şi a politicii de preţuri complet nefavorabilă industriei producătoare de medicamente generice, zeci de medicamente cu preţuri accesibile au dispărut de pe piaţă, iar linii întregi de producţie de medicamente cu prescripţie au fost închise. Conform datelor APMGR, peste 2.000 de medicamente cu preţuri accesibile au dispărut deja de pe piaţă în ultimii ani, dintre care 700 de medicamente au dispărut numai în 2015. Când vorbim de medicamente generice, vorbim de medicamente cu preţ accesibil, acele medicamente esenţiale pentru milioane de pacienţi, mai ales pentru cei cronici, care se adresează unor arii terapeutice de bază precum boli cardiovasculare şi digestive, cancer, boli ale sistemului nervos central şi ale aparatului respirator”, a afirmat Damian.

Totodată, APMGR atrage atenţia că, în ultima perioadă, aproape 500 de salariaţi au fost disponibilizaţi, iar această tendinţă va continua dacă autorităţile menţin acelaşi cadru de reglementare.
Dragoş Damian a solicitat Parlamentului să aprobe de urgenţă introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback pentru a opri dispariţia medicamentelor cu preţ accesibil, în contextul în care proiectul de lege care prevede această formulă de calcul pentru medicamentele generice mai are nevoie doar de votul Comisiei pentru buget, finanţe, bănci din Camera Deputaţilor şi al plenului forului pentru a fi adoptat.
„În acest moment, depinde doar de parlamentari şi de oamenii politici să oprească declinul industriei farmaceutice locale şi să se asigure că pacienţii îşi găsesc medicamentele de zi cu zi în farmacii. Trebuie să subliniem că introducerea calculului diferenţiat al taxei clawback nu are nici un efect asupra bugetului de stat, dimpotrivă, el va avea efecte pozitive, pentru că medicamentele ieftine vor rămâne pe piaţă şi nu vor fi înlocuite de alternative mai scumpe. (…) Am discutat deja atât cu Ministerul Sănătăţii, cât şi cu Ministerul Economiei, care ne-au asigurat că nu există nici o obiecţie împotriva acestei reglementări, care a fost comentată pozitiv şi de Consiliul Concurenţei. Avem încredere că şi decizia membrilor Parlamentului va fi una favorabilă proiectului”, a mai susţinut preşedintele APMGR.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*