“Tabăra muzicală de iarnă” de la Căşeiu, la final

“Tabăra muzicală de iarnă” de la Căşeiu, la final

Un loc geografic „mic”, dar cu rezonanţă naţională pentru Şcoala Populară de Arte „Tudor Jarda”, se arată în materialul de presă oferit de organizatorii Taberei muzicale de iarnă care s-a desfăşurat în perioada 8-12 februarie 2016, în comuna Căşeiu.

01. 02

Destinată cursanţilor secţiilor de canto muzică uşoară şi muzică populară, ai Şcolii Populare de Arte din Cluj-Napoca, „tabăra” a reunit un mare număr de artişti care, ghidaţi cu răbdare şi profesionalism de către experţii lor, au pregătit, un spectacol ce a fost prezentat publicului din zonă. „Au fost, timp de cinci zile, câte trei repetiţii zilnice, desfăşurate pe două ateliere, cel de muzică uşoară şi de muzică populară, pregătindu-se un program special, întitulat „Iubire şi …iubiri” prezentat în Căminul Cultural din Rugăşeşti”.

2 4

Cu acest spectacol, elevii Şcolii Populare „Tudor Jarda, vor participa în februarie la manifestarea artistică „Cu drag, de Dragobete”, de la Filarmonica Satu-Mare, în organizarea Şcolii de Arte din Satu-Mare, iar în luna martie, la Filarmonica din Oradea, în organizarea Şcolii de Arte din Oradea. Totul, ca răspuns la participările şcolilor mai sus menţionate la diversele spectacole sau evenimente ale Şcolii de Arte din Cluj-Napoca”, a declarat Vasile Corpodean, managerul Şcolii de Arte din Cluj.

3 8

Spectacolul – rod al muncii cursanţilor şi al coordonatorilor şcolii, Marina Simionescu, Lacko Tunde (muzică uşoară), Claudiu Ciotleuş, Marina Simionescu, Ana Strîmturean (muzică populară) – a adus o notă primăvăratică, impresionând spectatorii care au umplut până la refuz sala. A fost un minunat prilej, în prima parte a spectacolului, pentru Mădălina Rusu, Carmen Azoiţei, Mihai Ursu, Lavinia Adam, Fazekas Kriszta, Raul Bedeoan, Alexandra Pasc, Horaţiu Haiduc, Sorin Beldean, Adela Savu şi a formaţiei „Recoverded”, condusă de Rareş Suciu, de a ridica sala în picioare, interpretând – cu forţă şi talent – piese de succes din repertoriul naţional şi internaţional.

7

11
11

Evoluţia cursanţilor secţiei de muzică uşoară s-a încheiat, fulminant, cu piesa „Still Loving You”, din repertoriul formaţiei „Scorpions”, aducându-i pe spectatori la „o cotă a celor mai înalte trăiri, specifice marii arte”.

12 14

Cea de-a doua parte a spectacolului a fost dedicată muzicii populare, iar soliştii Adrian Răcăşan, Andrei Bonţe, Ionuţ Suciu, Mihaela Toşa, Ioana Mătieş, Andreea Dulău, Mădălina Maier, Codruţa Tomuş, Denisa Pop, Ovidiu Fărcaş, Nicuşor Butilcă, Alexandru Bălaş, Răzvan Colcer, Dana Secheli, Denisa Perde, acompaniaţi de Taraful “Vatră de dor”, dirijat de Iancu Pop, au lăsat de asemenea o excelentă impresie publicului din zonă, bun cunoscător al acestui gen muzical.

5Spectacolul a fost prezentat – cu talent şi inspiraţie, pigmentat cu monologuri şi meditaţii pe tema iubirii – de către Mariana Reman, cursantă a clasei de actorie a Şcolii de Arte din Cluj-Napoca, secţia externă Dej, cunoscut moderator cultural al Dejului şi de către profesorul ei, actorul Petre Băcioiu.

De menţionat faptul că, pe toată durata spectacolului în sală s-a desfăşurat şi o şezătoare tradiţională, organizată de către cursantele claselor de artă populară din Căşeiu-Rugăşeşti şi Cluj – coordonate de către “academicianul artelor populare”, Elvira Gavriş, renumit artist popular – care şi-au prezentat costumele realizate pe parcursul primului semestru al anului educaţional de la Şcoala de Arte.

1 16

Un element, cu totul ieşit din comun merită subliniat, şi anume faptul că un procent de peste 80 la sută din cursanţii şcolii, prezenţi în această tabără, provin dinafara judeţului Cluj: Maramureş, Sălaj, Mureş, Suceava, Bihor, Hunedoara, Bistriţa-Năsăud, Alba, Brăila, etc. Acest fapt oferă Clujului, în toiul competiţiei pentru desemnarea titlului de “Capitală culturală europeană, 2021”, un argument şi o rezonanţă cu totul speciale pentru ca muncipiul Cluj-Napoca să fie un serios pretendent la preţiosul titlu.

De pildă, Mădălina Maier, cursantă la clasa de muzică populară, a venit la Cluj-Napoca, din judeţul Mureş, pentru a urma Facultatea de Studii Europene şi se declară încântată ce a întâlnit la Şcoala de Arte: „Ne împăcăm foarte bine aici, noi, cei din acest colectiv şi totul se desfăşoară la modul superlativ”.

La rândul său, o altă cursantă, venită din Maramureş, la Şcoala de Arte din Cluj, Iona Mătieş, ne mărturiseşte: „Mi-a făcut plăcere să aduc cântecul şi tradiţia din Maramureş, aici, la Cluj şi m-am decis să rămân în municipiul de pe Someş, pentru totdeauna”.

9 6

Fazekas Kriszta, cursantă la secţia canto muzică uşoară s-a transferat recent de la Şcoala de Arte din Oradea, la Cluj-Napoca. “ Am venit să studiez la Universitatea Babeş – Bolyai din Cluj-Napoca şi am profitat de acest lucru şi m-am reînscris, în anul II la Şcoala de Arte „Tudor Jarda” . Mă bucur mult de această tabără pentru că am avut ocazia să îmi cunosc mai bine colegii, mai ales că trupa de muzică uşoară a şcolii s-a reîmprospătat – aşa că de acum ne este mai uşor să lucrăm împreună şi să progresăm, în acelaşi timp”, declară aceasta. Iar Elisei Mureşan, al doilea nou membru al formaţiei “Recovered” – pianist de talent, care urmează cursurile Academiei de Muzică din Cluj – a venit tocmai de la Deva! „Acesta a fost primul spectacol al meu cu trupa Şcolii de Arte şi încep să mă simt din ce în ce mai bine alături de noii mei colegi. Sunt onorat să fac parte din echipa acestei instituţii – şi sper să facem performanţă, aşa cum am făcut eu, până acum, pe plan individual ”, arată, entuziasmat şi tânărul artist. Cât despre celălalt nou membru al formaţiei, basistul Albert Adiaconiţei, acesta provine tocmai din …Brăila. „Am venit la Cluj ca să studiez la Finanţe-Bănci, după absolvire m-am stabilit la Cluj-Napoca, iar gândul meu este să mă dezvolt profesional în această formaţie”, a mai mărturisit acesta.

18

Iată – în mare – o imagine a structurii…naţionale a echipei actuale a Şcolii de Arte, care, cu fiecare nou an de învăţământ îşi schimbă (în bine, sperăm!) componenţa grupurilor care performează pe scenă!

Foto şi text: Fabrica de Cultură Cluj

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*