Raportul de activitate al IPJ Cluj, pe 2015

Raportul de activitate al IPJ Cluj, pe 2015

Potrivit raportului pe anul trecut, dat publicităţii de IPJ Cluj, dintre infracţiunile sesizate, 69,34% sunt infracţiuni judiciare, 7,84% sunt infracţiuni economico-financiare, iar 22,81% – infracţiuni de altă natură.

politie1 politie2

Infracţiunile contra persoanei reprezintă peste 19% din totalul infracţiunilor înregistrate în anul 2015, ponderea cea mai mare având-o infracţiunile de lovire sau alte violenţe sesizate. Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 58% din totalul infracţiunilor înregistrate în anul 2015. Furturile, în procent de 72%, reprezintă cel mai important segment infracţional al acestei categorii.

Au fost descoperite 2.460 de infracţiuni de natură economico-financiară, pentru care au fost cercetate 328 persoane, iar faţă de 18 suspecţi au fost dispuse măsuri preventive. S-a dispus începerea urmăririi penale în 283 de cauze penale de evaziune fiscală, 70% dintre acestea vizând domeniile prioritare: agroalimentare, construcţii, lemnoase şi transporturi. Au fost indisponibilizate produse în valoarea de 85.569.032 lei, s-au aplicat 1.759 sancţiuni contravenţionale, fiind determinată achitarea la bugetul statului a sumei de 1.007.778 lei, în baza art. 10 din Legea 241/2005 – relevă raportul.

Potrivit aceluiași document, în judeţul Cluj infracţiunile stradale înregistrate reprezintă 7,11% din totalul infracţiunilor sesizate, 94,27% dintre acestea fiind infracţiuni de furt. Dintre infracţiunile de furt stradal, ponderea cea mai mare o au furturile din auto, acestea reprezentând 44,39% din totalul infracţiunilor stradale sesizate.
„În perioada analizată s-a înregistrat o scădere a criminalităţii din mediul rural, comparativ cu anul 2014. Ponderea faptelor sesizate în mediul rural este determinată de infracţiunile judiciare, care reprezintă 72,88 % din totalul infracţiunilor. Dintre infracţiunile contra persoanei înregistrate în mediul rural, 73% sunt infracţiuni de lovire sau alte violenţe. Infracţiunile de furt reprezintă 71% din totalul infracţiunilor contra patrimoniului înregistrate în mediul  rural” – mai relevă raportul.

Conform IPJ Cluj, pentru combaterea ilegalităţile în domeniul silvic, în 2015 au fost organizate şi executate 718 acţiuni şi controale. În urma activităţilor desfăşurate în zonele de risc forestier identificate pe raza judeţului Cluj au fost constatate 837 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171/2010, modificată, şi au fost descoperite 161 de infracţiuni la regimul silvic, fiind reţinute 16 persoane. S-a dispus confiscarea cantităţii de 3.627 mc material lemnos, în valoare de 1.324.380 lei.

Pentru creşterea gradului de siguranţă a cetăţenilor, poliţiştii clujeni au avut, anul trecut, 14.153 de intervenţii la evenimente, au organizat 3.137 de acţiuni cu efective mărite şi 92 razii. Poliţiştii de proximitate au desfăşurat 4.380 activităţi în comunitate, au consiliat 7.216 persoane care s-au prezentat la punctele de consiliere, au realizat 496  informări către instituţiile cu atribuţii în deservirea cetăţenilor, au aplanat 872 de stări conflictuale şi au aplicat 768  sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 185.460  lei.

De asemeni, în anul 2015 poliţiştii clujeni au realizat 29.120 intervenţii la apelurile primite prin SNUAU 112, dintre care 20.086 în mediul urban şi 9.033 în mediul rural.

Cu ocazia acţiunilor organizate pentru reducerea riscului rutier, poliţiştii rutieri au constatat anul trecut 1.205 de infracţiuni şi au aplicat 75.018 de sancţiuni contravenţionale. De asemeni, au reţinut 6.631 de permise de conducere şi au retras 2.677 de certificate de înmatriculare.

Conform raportului, în 2015, principalele cauze ale accidentelor rutiere grave au fost traversarea neregulamentară a străzii de către pietoni, viteza neadaptată la condiţiile de drum şi neacordarea de prioritate pietonilor.

„În vederea eficientizării activităţii de prevenire a criminalităţii, la începutul anului 2015 au fost stabilite două programe de prevenire: Programul de prevenire a infracţiunilor contra patrimoniului; Programul de prevenire a delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor. Activitatea de prevenire a criminalităţii s-a axat, în principal, pe următoarele coordonate: cercetări şi analize realizate în domeniile prioritare; implementarea programelor elaborate în baza priorităţilor naţionale pe plan local; iniţierea şi implicarea în proiecte, precum şi atragerea comunităţii în derularea acestora; accesarea surselor de finanţare nerambursabilă în domeniul prevenirii criminalităţii” – informează IPJ Cluj.
Astfel, în 2015 au fost desfăşurate 353 activităţi punctuale sau în cadrul proiectelor/campaniilor preventive derulate, dintre care 12 cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Cluj, 327 cu unităţile de învăţămînt şi 14 cu instituţii de ocrotire. De asemeni, au fost desfăşurate acţiuni de informare şi prevenire în cadrul unor manifestări în spaţiul public: “Caravana Porţilor Deschise”, “Orăşelul Copiilor”, “Săptămîna Prevenirii Criminalităţii”.

„Prin poliţiştii de proximitate din mediul urban şi cei de la structurile din mediul rural s-a ţinut legătura cu factorii de conducere din şcoli, cu diriginţii, învăţătorii şi educatorii, participându-se la ore de dirigenţie şi educaţie civică, pentru pregătirea antiinfracţională şi antivictimală. Vârstnicii au reprezentat un grup ţintă important în cadrul activităţilor antivictimale, fiind organizate de poliţişti campanii stradale şi întâlniri cu grupuri ţintă. Temele abordate au fost în funcţie de tipurile de infracţiuni cărora le cad victime cu predilecţie vârstnicii datorită vulnerabilităţii acestora: furturi din locuinţe, înşelăciuni, accidente rutiere, etc.” – mai relevă raportul IPJ Cluj pe 2015.

În ce priveşte partea de management al resurselor financiare, logistice şi IT, în 2015 au fost iniţiate demersuri „pentru reducerea cheltuielilor şi desfăşurarea activităţilor în condiţii de eficienţă, eficacitate şi legalitate, conform standardelor de control intern/managerial”. De asemeni – relevă raportul -, au fost realizate reparaţii curente la sediul Poliţiei municipiului Cluj-Napoca, Centrului de Reţinere şi Arestare Preventivă, Poliţiei oraşului Huedin şi au fost amenajate spaţii noi la Serviciul Cazier Judiciar, Statistică şi Evidenţe operative şi la Serviciul Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase. „S-a avut în vedere şi îmbunătăţirea condiţiilor de lucru la posturile de poliţie comunale şi au fost realizate lucrări de reamenajare la Posturile de Poliţie Comunale Ciucea, Feleacu, Aiton, Izvorul Crişului, Mica, Moldoveneşti, Mărişel, Poieni, Cuzdrioara, Fizeşul Gherlii, Săcuieu şi Tritenii de Jos”.

Pentru asigurarea mobilităţii, Poliţia clujeană a primit anul trecut 86 autovehicule (83 autospeciale şi 3 moto), care au fost distribuite structurilor inspectoratului şi celor asigurate logistic. În ce priveşte dotarea cu echipamente de tehnică de calcul a inspectoratului, aceasta s-a îmbunătăţit cu 159 calculatoare, 66 laptopuri, 101 imprimante, 100 multifuncţionale, 30 scanere, 30 faxuri, 115 monitoare şi un copiator.

La Inspectoratul de Poliţie Judeţean Cluj îşi desfăşoară activitatea 1.399 poliţişti şi personal contractual, ponderea cea mai mare având-o agenţii de poliţie. În 2015 au fost încadraţi 49 poliţişti, 10 poliţişti au fost mutați la alte unităţi, iar 28 poliţişti şi 5 personal contractual au încetat raporturile de serviciu. Media de vârstă a poliţiştilor este de 39 ani.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*