Negocieri pentru salariul minim

Negocieri pentru salariul minim

Vineri, Guvernul şi partenerii sociali vor începe negocierile despre creşterea salariului minim în 2017, dar şi despre crearea unui mecanism de indexare automată a salariului minim. Salariul minim s-a dublat din 2008 încoace, şi va ajunge în acest an la 46% din cel mediu, nivel peste media statelor europene care au un salariu minim.

bani1

SALARIUL MINIM România a avut cea mai mare creştere a salariului minim din 2008, încoace, dintre toate statele europene în care există un salariu minim, potrivit unui studiu pe această temă realizat de Comisia Naţională de Prognoză în toamna anului trecut şi prezentat zilele trecute sindicatelor de către Guvern, în cadrul negocierilor referitoare la creşterea salariului minim în 2017.

În perioada 2008-2015, salariul minim a crescut în România cu 95%, cel mai mare procent de creştere de pe continent, ţara noastră fiind urmată de Bulgaria (creştere de 64%), Slovacia (creştere de 58%) şi Letonia (57%). Doar în ultiumii trei ani (2012-2015), salariul minim a crescut în România cu 34,3%, locul doi din UE, după Estonia, unde creşterea a fost de 34,5%, arată documentul, pus la dispoziţia ECONOMICA.NET de sindicate.

Potrivit primelor informaţii de la discuţiile care se poartă acum pe tema majorării salariului minim de la 1 ianuarie 2017, Guvernul ar intenţiona să introducă un mecansim de ajustare a salariului minim prin care acesta să crească în funcţie de productivitate sau de creşterea economică, măsură care, în opinia sindicatelor, ar duce la o creştere mai mică.

Pe baza raportului CNP de anul trecut, Ministerul Muncii a invitat sindicatele şi patronatele să-şi spună părerea referitor la metodologia şi principiile de stabilire a salariului minim garantat în plată. Pe 26 februarie vor avea loc primele discuţii între reprezentanţi ai Ministerul Muncii, sindicate şi patronate, pentru discutarea unui mecanism transparent de stabilire a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, prin care acesta să fie indexat automat.

Potrivit ultimelor declaraţii ale ministrului Muncii, Ana Costea, în anul 2016, ponderea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată în salariul mediu va fi de 46,62%.

Sindicatele ar dori o creştere a salariului minim de până la 1.400 de lei, începând cu 1 ianuarie 2017.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*