„Călătoria mea multiculturală” – 2016. Meserii tradiţionale ale minorităţilor

„Călătoria mea multiculturală” – 2016. Meserii tradiţionale ale minorităţilor

În anul 2014, Şcoala Gimnazială Nr.1 din Dej a participat cu un grup de elevi din clasele cu predare în limba maghiară şi română la prima ediţie a concursului „Călătoria mea multiculturală” prezentându-se cât se poate de onorabil. Sperăm că va fi prezentă şi la actuala ediţie, a treia, lansată de Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice, alături de partenerii săi, Departamentul pentru Relaţii Interetnice din cadrul Guvernului României şi Reprezentanţa Comisiei Europene în România.

interetnic2

Proiectul Călătoria mea multiculturală este consacrat Zilei Internaţionale a Limbii Materne şi îşi propune două secţiuni: un concurs dedicat elevilor şi un seminar intercultural pentru cadrele didactice. Concursul dedicat elevilor este cuprins în Calendarul concursurilor şcolare al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice.

Echipe multietnice (reprezentanţi ai  minorităţilor şi majorităţii), formate din minimum 10 elevi,  vor fi implicate în desfăşurarea unor activităţi nonformale/practice, mese rotunde, dezbateri, ateliere practice în care îşi vor face cunoscute meseriile tradiţionale, ale minorităţii/minorităţilor din care provin şi vor transmite un mesaj factorilor responsabili pentru păstrarea patrimoniului cultural al fiecărei minorităţi.

interetnic

Activităţile se vor desfăşura în limba română şi se vor finaliza la fiecare nivel primar/gimnazial/liceal, cu o poveste/scenetă/ interviu sau film despre o meserie tradiţională.
 
Etapa judeţeană a concursului se va desfăşura în cadrul programuluiŞcoala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!, iar etapa naţională va avea loc la  Bistriţa Năsăud, în perioada 26-29 mai 2016. 

Citeste mai mult: Călătoria mea multiculturală – 2016. Meserii tradiţionale ale minorităţilor

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*