Peste 14.000 de intervenţii desfăşurate de pompierii judeţului Cluj în 2015

Peste 14.000 de intervenţii desfăşurate de pompierii judeţului Cluj în 2015

În anul 2015, subunităţile ISU „Avram Iancu” au desfăşurat 14.175 intervenţii, din care 12.475 intervenţii SMURD (cca. 88% din numărul intervenţiilor) şi 1.710 intervenţii pentru situaţii de urgenţă. Intervenţiile SMURD au fost realizate de cele două echipaje TIM, opt echipaje EPA şi un echipaj de neonatologie – relevă raportul de activitate pe 2015 al Inspectoratului clujean pentru Situaţii de Urgenţă.

incendiu

În ceea ce privește numărul intervenţiilor lunare, gestionate de către inspectorat, raportul relevă un vîrf în luna august, cu 1.409 solicitări de intervenții. Media intervenţiilor zilnice/inspectorat este în jurul a 39 de cazuri, fiind în creştere faţă de anul anterior. Din statistica timpilor de deplasare reiese o medie în jurul valorii de 15 minute pentru toate tipurile de intervenții.

Potrivit raportului, ISU „Avram Iancu” deține o ambulanță de neonatologie, două autospeciale pentru transport victime multiple și o autospecială pentru accidente colective, care intervin în toată regiunea de NV. Numărul cazurilor medicale rezolvate de ambulanţa de neonatologie, în 2015, este de 232, în scădere faţă de 2014. S-a intervenit în afara judeţului în 55 cazuri, iar pentru un caz a fost nevoie de deplasare în afara ţării, în Ungaria.

„Gestionarea tuturor intervențiilor s-a realizat prin dispeceratul integrat ISU / SAJ, iar statistic, situaţia cazurilor rezolvate se prezintă astfel: cazuri medicale – 108.689, din care 74 % au fost rezolvate de echipajele de la SAJ, iar restul de SMURD Cluj şi servicii de ambulanţă private; intervenţii în situaţii de urgenţă – 1.794, din care 1.710 gestionate de ISU, iar restul, de serviciile voluntare şi private pentru situaţii de urgenţă” – relevă raportul.

Conform aceluaişi document, în anul 2015 personalul unităţii a participat la 281 misiuni de asigurare a măsurilor de prevenire a incendiilor şi de asistenţă medicală, cu ocazia unor manifestări publice de amploare – meciuri de fotbal, concerte, festivaluri etc.

Conform raportului pe 2015, în activitatea de avizare-autorizare au fost prelucrate 1.562 dosare şi cereri (cu 50% mai multe ca în anul 2014).

Au fost organizate 278 activităţi de pregătire a populaţiei, iar pregătirea preşcolarilor şi elevilor a fost una dintre activităţile de prevenire prioritare, în care au fost cuprinşi 41.489 elevi şi preşcolari (o creştere de 100% faţă de anul anterior).

Referitor la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă la nivelul judeţului Cluj, raportul evidenţiază că sînt constituite 80 astfel de servicii voluntare şi 19 servicii private. „Majoritatea serviciilor voluntare au dotare precară, autospecialele sînt vechi şi sînt încadrate cu personal puţin, ceea ce face dificilă ieşirea acestora la intervenţie” – arată raportul.

În ce priveşte dotările, conform raportului, în anul 2015, ISU „Avram Iancu” a primit: o autospecială de salvare de la înălţime prin intermediul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Transilvania Nord, Programul Operaţional Regional; o autospecială de apă şi spumă de capacitate medie, o motopompă de mare capacitate, o remorcă pentru transport bărci pneumatice, două ambarcaţiuni cu chilă rigidă, o autospecială pentru scafandri şi un microbus de 16+1 locuri, aparate cu aer comprimat, mijloace de comunicaţii şi alte materiale, prin Programul Operațional Sectorial Mediu – proiect răspunsul eficient „salvează vieți”, desfăşurat prin IGSU.

Referitor la situaţia tehnicii din parcul auto al ISU Cluj, raportul relevă că 56 % din autovehiculele de intervenţie au norma de exploatare depăşită, iar la grupa transport, 51 % din autovehicule. „Faţă de prevederile tabelei de înzestrare, unitatea are lipsă de autovehicule şi autospeciale, precum şi de alte mijloace necesare desfăşurării activităţii” – se arată în raportul ISU Cluj.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*