Despre Făt Frumos şi fete mofturoase

Despre Făt Frumos şi fete mofturoase

Prin anii 90, s-a spus adio, masculilor forţoşi, cu bicepşii umflaţi de proteine, băieţilor cu aer de camionagii morocănoşi, cămaşa descheiată peste pieptul păros, nebărbieriţi, duhnind a bere, tutun şi testosteron. Pe piaţă apăruse metrosexualul gen David Beckham, adică bărbatul cu un simț estetic pronunţat şi puternic preocupat de imaginea lui. Mai ales în domeniul modei, cultivând o grijă excesivă pentru propria persoană şi o obsesie de-a dreptul maladivă a calitații pentru tot ce îl înconjoară.

David Beckham
David Beckham

Termenul vine de la metro- metropolitan- urban și sexual și nu are nimic în comun cu orientarea sexuală. Un gen soft, light, sexo, psiho, deco, intelo şi cordon bleu… Asezonat cu puţin sport, puţină muzică, citate din Almodovar şi două trei pete de culoare şic and şoc. Dar atenţie, numai puţin din fiecare pentru a nu fi prea obositori!

Primii care au semnalat schimbările apărute în gusturile doamnelor şi domnişoarelor au fost, desigur, cei din media. Revistele şi televiziunile de pretutindeni au înhăţat din mers noul trend şi s-au folosit imediat de el ca să-şi cuantifice audienţa. Revista FHM, „cea mai bună prietenă a bărbaţilor”, cum îi place să se laude, s-a lansat imediat în anchete, sondaje, reportaje, life-style etc. Citit în zeci de mii de exemplare de bărbaţii sub 30 de ani şi mai pe ascuns de taţii acestora, FHM îşi permitea să dea un verdict: Rambo, Terminator şi Soldatul Universal au fost pensionaţi!

Cum însă moda vine, moda pleacă, metrosexualii au trebuit la rândul lor să se retragă din visurile şi fantasmele doamnelor şi domnişoarelor. Imediat, locurile rămase libere au fost ocupate de alţi băieţi sensibili, bio, brico-deco, psiho-sexo, numai buni pentru a schimba pampers-uri şi să fantazeze elegant pe măsură ce îngroaşă sosuri artistice în tigaia de pe aragaz: hipsterii.

hipsteri

Hipsterul poartă ochelari retro, pantaloni cu glezna la vedere, culori îndrăzneţe, accesorii gen bretele, esarfă sau geantă de umăr. Ascultă o muzică pe care nici el nu o înţelege şi nu dansează la trupa preferată pentru că muzica se savurează, nu se consumă. Bea un pahar de vin scump în cel mai hip loc ca să apară apoi în poze, chiar dacă a doua zi nu mai are bani de merdeneaua pe care o mănâncă, pe ascuns, pentru că nu e bio. În rest, hipsterul e domestic, crede în relaţiile bazate pe egalitate şi nu-l deranjează să-şi aşteapte nevesta reţinută la o şedinţă importantă, într-o firmă şi mai importantă.

Domnia hipsterilor a durat cam zece ani şi-acum, lumbersexualii populează hârtia lucioasă şi micile ecrane. O categorie inspirată de tăietorii de lemne americani, probalil, de globetrotterii singuratici sau de serialul Vikingii. Nu se ştie exact.

vikings

Lumbersexualii poartă barbă lungă, părul cu aspect uşor neîngrijit sau dimpotrivă, împletit în codiţe ordonate, sunt tatuaţi şi se îmbracă în pulovere sau cămăşi groase cu carouri. Toţi, fără excepţie, poartă bocanci. Lumbersexualii vor să fie romantici, ecologişti şi autentici, şi uneori chiar reuşesc.
Cu cât evoluţia tehnologică este tot mai semnificativă, pentru bărbaţi devine dificil să-şi demonstreze virilitatea. Drept urmare, lumbersexualii simt nevoia să se implice în activităţi care să le pună în evidenţă calităţile: nu îşi mai dovedesc forţa mergând la sală şi ridicând greutăţi, ci tăind lemne(dacă au unde!), făcând mountain-bike, alergând la crossurile cele mai dificile, căţărându-se pe munţi etc.

Noua imagine promovată de revistele pentru bărbaţi, a fost urgent preluată de cele pentru femei, care s-au grăbit la rândul lor să editeze noul look. Plus sondajele aferente.

Lumbersexual-3

Şi totuşi, cum arată Făt Frumosul zilelor noastre?
Ca să vă dau un răspuns, am analizat ce spun cititoarele revistei Journal des femmes, urmare unui sondaj publicat la sfârşitul anului trecut:

macho1
Este înalt

Da, bărbatul ideal trebuie să fie înalt şi solid pentru 56% dintre noi. Fără îndoială pentru a ne strânge la pieptul său larg, cu braţele protectoare înfăşurate în jurul nostru, ca să ne apere de cei răi. Dar atenţie, nu foarte înalt şi nu foarte solid. Doar 7% dintre femei apreciază uriaşii. Mai rămâne de aflat unde se situează graniţa dintre mare şi foarte mare. Nu de alta, dar 0,29 dintre femei recunosc că îi preferă pe cei mici. Nu se spune cât de mici…

Este puternic
Pentru a se încadra în standardele de Făt Frumos, bărbatul ideal trebuie să fie musculos, dar nu foarte, pentru 62% dintre noi (veşnicul bla, bla despre nevoia de a fi protejate). Nu face nimic dacă prinţul e uşor gonflat sau tocmai a făcut greva foamei. Asta pentru 1,67% dintre doamnele chestionate. Restul a avut bunul simţ să declare că fizicul trece pe plan secund dacă e vorba de un bărbat care se poartă frumos cu ele.

Podoaba capilară
Pentru a avea un maxim de succes, domnilor, vă recomand să aveţi păr negru sau castaniu închis (succes garantat la 48% dintre femeile lumii!) şi tuns scurt, clasic (69% din sufragii). Dar, previzibil de imprevizibile cum sunt ele, femeile, 26% au declarat că nu le interesează cât păr are pe cap partenerul, iar 15% nu pun preţ pe culoarea sau tunsoarea acestuia. Totuşi, femeile nu îi agrează prea tare pe roşcaţi (0,38%), pe cei pleşuvi (0,53%) şi pe cei care poartă perucă (0,15%).

Oglinda sufletului
Ca şi părul, culoarea ochilor nu e foarte importantă. Dar, trebuie să fie neapărat frumoşi, pentru că 68% dintre femei nu-şi imaginează sortitul fără ochi frumoşi. În rest, cei cu ochii verzi sau albaştri au un uşor ascendent faţă de cei cu ochi căprui sau negri. Cât priveşte tenul, bărbatul ideal trebuie să aibă „culoare caramel”, albul porţelan sau cel îmbogăţit cu pistrui neintrând în categoria sexy.

Bradley Cooper
Bradley Cooper

Pilozitatea
S-a terminat cu virilitate egal pilozitate. Nu sunt agreate mustăţile (doar 3% din sufragii) ciocul, barba, pieptul păros, sunt totuşi suportabile (40%), dar un spate păros în aşternut este o oroare de neimaginat! Alte părţi anatomice trebuie să fie păroase, dar în limite normale.
Bărbatul ideal este un bărbat îngrijit şi care se îngrijeşte, proaspăt ras şi mirosind discret a after shave de calitate (57%)

Amănunte esenţiale
Când o femeie este întrebată care sunt „amănuntele” esenţiale pentru ca Făt Frumos să fie chiar frumos, ochii sunt pe primul loc (68%), fesele apetisante (59%), mâinile frumoase (57%), o gură frumoasă (54%) şi numai 29% cred că un anumit organ anatomic, este mai important decât tot restul. Ca look, bărbatul ideal nu e Brad Pitt sau George Cloony ci Bradley Cooper, Alexander Skarsgaard, Tom Hardy, poate şi Johnny Depp sau di Caprio. Bunicuţele mai suspină după Gregory Peck sau Robert Redford, însă idolii nepoatei câştigă tot mai mult teren. Modelul bad boy nu e amintit deloc. Femeile îi găsesc atrăgători doar în filme. Aşa cum nici cocalarii (au şi francezii cocalarii lor!) nu sunt pomeniţi deloc. Deloc!

Alexander Skarsgaard
Alexander Skarsgaard

Vârsta?
Aceeaşi vârstă, pentru 45% dintre femei. Cu 10 ani mai mult sau cu 10 mai puţin pentru restul.

Love me tender
Pentru a ne cuceri, bărbatul ideal trebuie, înainte de toate să fie atent (85%) şi tandru (83%). Fără rabat la calitate. Urmează apoi un batalion de calităţi difuze, dar imperative: simpatic, amuzant, sociabil, înţelegător, inteligent, harnic, cultivat, stilat, descurcăreţ, romantic, serviabil, galant. Nimic în plus!
Să mai notăm că adevăratul prinţ trebuie de asemenea, să fie multifuncţional ca să ne ajute la treburile menajere (45%) sau să ne şoptească cuvinte dulci când e cazul (62%).

Şi, după ce aţi citit aceste rânduri, doamnelor, domnişoarelor, vă mai întrebaţi de ce e atât de dificil să-l găsim pe prinţul visurilor noastre?

M. Vaida

Foto: pinterest.com

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*