Rotary Club Dej vrea dinţi frumoşi, pentru copii sănătoşi!

Rotary Club Dej vrea dinţi frumoşi, pentru copii sănătoşi!

Începând din acest an, cu sprijinul Districtului Rotary 2241 România şi Republica Moldova, Rotary Club Dej s-a alăturat echipei care coordonează proiectul naţional de profilaxie și educație dentară pentru copiii școlari din România – „Dinți frumoși, copii sănătoşi”. Rotary Club Dej şi-a propus extinderea proiectului şi la nivelul municipiului Dej, sens în care s-au obținut acordurile necesare de la Inspectoratul Școlar Judeţean Cluj şi de la Direcția Judeţeană de Sănătate Publică Cluj.

DSC_1020_800x450

Implementarea proiectului începe din luna martie anul curent, la nivelul claselor I – a, din şcolile gimnazialedejene: „Mihai Eminescu”, „Avram Iancu” şi Nr. 1. Proiectul se va desfășura pe toată durata anului școlar 2015 – 2016, numărul de elevi beneficiari ai programului fiind estimat la 360, iar scopul urmărit constă în: reducerea cu până la 50% a numărului cariilor la copiii, până la 14 ani; conştientizarea importanţei igienei orale în rândul copiilor , învăţătorilor şi părinților; învățarea unor tehnici corecte de periaj dentar; deprinderea unor obiceiuri alimentare sănătoase şi răspândirea expresiei “sâmbăta dulce”, având ca principal obiectiv reducerea consumului de dulciuri.

Pentru buna desfăşurare a proiectului, învățătorii claselor implicate împreună cu Medicul Stomatolog, vor realiza de comun acord un program de derulare/implementare în funcție de orarul şi disponibilitatea fiecărei clase. Elevii vor beneficia gratuit de o consultație inițială în care va fi evaluată starea sănătății orale, urmată de controale periodice până în clasa a IV-a. Fiecare copil va primi câte 2 periuțe de dinți şi o pastă de dinți, oferite de Colgate. Un număr suficient de paste de dinți vor rămâne în clasă, astfel încât, se va asigura periajul dentar al copiilor supravegheat de cadrele didactice, cel puțin de 2 ori pe săptămână.
Fondurile şi materialele utilizate în cadrul proiectului sunt rezultatul donaţiilor companiei Colgate-Palmolive şi ale membrilor Cluburilor Rotary din România şi Suedia. De asemenea, proiectul este însoțit de o campanie mediatică menită să-i sporească eficiența. Responsabil de Proiect Rotary Club Dej este ing. Adrian Corniciu (tel. 0732 555 791; Email:acorniciu@gmail.com ) iar Responsabil Proiect Partener, Medic Stomatolog Mureşan Violeta (tel. 0745 266 408).

dinţi frumoşi

Proiectul „Dinți frumoși, copii sănătoşi” a fost demarat în data de 1 Noiembrie 2011, de Districtul Rotary 2241 România şi Republia Moldova împreună cu Mölndal Rotary Club Suedia și Colgate – Palmolive (România), necesitatea unui astfel de program fiind reflectată de statisticile care indică o gravă deficiență în igiena dentară a copiilor. Numai 1/3 dintre copiii școlari ai României folosind periuța de dinți, în timp ce consumul pastei de dinţi la copiii cuprinşi în acelaşi segment de vârstă este de 38ml/an.
Proiectul este coordonat Dr. Georgeta Gheorghe, medic specialist în stomatologie generală și paradontologie, președinte al Societății de Profilaxie și Educație Dentară din România.

Proiectul pilot, viza 7500 copii, din 20 de oraşe, şi a fost prezentat în cadrul unui seminar desfăşurat în octombrie 2011, la Bucureşti, la care a participat Excelenţa Sa Ambasadorul Suediei în România, precum şi reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Facultăţilor de Stomatologie din Bucureşti, Cluj-Napoca, Societății de Profilaxie şi Educaţie Dentară din România, Inspectoratelor școlare județene, Cabinetelor medicale școlare, Direcțiilor de Sănătate Publică Județene.

În următorii ani şcolari, proiectul a devenit naţional, peste 15000 de copii din 30 de oraşe beneficiind de acest program. De asemenea, s-a inițiat colaborarea cu Facultăţile de Stomatologie din Arad, Timişoara şi Cluj Napoca, care asigura personalul voluntar participant la proiect si realizează studii de analiza a sănătății orale, înainte, în timpul şi la finalul proiectului.

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*