Măsuri speciale în şcoli, pentru a se evita îmbolnăvirile

Măsuri speciale în şcoli, pentru a se evita îmbolnăvirile

Ministerul Sănătății a elaborat un plan de măsuri care va fi aplicat în şcoli pentru a se evita apariţia cazurilor de îmbolnăvire și pentru a se preveni transmiterea bolilor în colectivitate. Astfel, copiii care prezintă semne de infecții respiratorii acute sau boala diareică acută nu vor fi primiți la cursuri și vor fi direcționați către cabinetele medicale din unitatea de învățământ sau la cabinetul medicului de familie sau, în funcție de gravitate, la spitalele de boli infecțioase, în vederea investigării și tratării corecte.

spalarea-mainilor

Astfel, la revenirea în colectivitate, se va realiza triajul epidemiologic, la începutul orelor de curs, de către personalul cabinetului medical școlar, iar în cazul colectivităților unde nu există asistență medicală permanentă triajul va fi efectuat de către cadrul didactic, pentru identificarea copiilor care prezintă semne de îmbolnăvire.

De asemenea, este necesară informarea atât a cadrelor didactice, cât și a preșcolarilor și elevilor asupra măsurilor generale de prevenire a îmbolnăvirilor prin boli transmisibile și, în această perioadă, în special, pentru bolile diareice și bolile respiratorii.

O altă măsură o reprezintă evitarea manifestărilor sportive, culturale, neesențiale pentru procesul de învățământ, pentru a preveni aglomerarea și pentru limitarea transmiterii infecțiilor respiratorii.
Aceleași cerințe se vor aplica și în cazul firmelor de catering care asigură alimentația preșcolarilor și elevilor. De asemenea, se vor verifica atent alimentele procurate și distribuite elevilor în cadru programului ‘Laptele și cornul’, și cel de distribuire a fructelor în școli — sursele de aprovizionare să fie clar identificate, autorizate, iar produsele (fructele) să fie corect manipulate, păstrate și spălate”, este o altă recomandare a MS.

Pentru toți preșcolarii și elevii se vor asigura toate condițiile pentru respectarea normelor de igienă, mai ales în timpul pauzei de masă — asigurarea de apă și săpun și obligativitatea realizării acestui proces.

„Recomandăm ca în cadrul orelor de dirigenție să fie prezentate elevilor informații minime despre măsurile de prevenire a îmbolnăvirilor. Recomandăm o colaborare strânsă între cadre didactice și părinți în această perioadă în vederea identificării din timp a semnelor de boală și a întreprinderii măsurilor de prevenire a îmbolnăvirilor în colectivitățile de preșcolari și elevi”, mai afirmă MS.Bolile diareice acute, în special cu E-coli, au o severitate mai mare la copiii sub 5 ani și nu reprezintă motive de îngrijorare majoră la cei peste această vârstă.

Sursa: realitatea.net

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*