Cornel Itu cere stoparea vînzării de terenuri agricole către străini

Cornel Itu cere stoparea vînzării de terenuri agricole către străini

large_image_11262 Parlamentarul social democrat Cornel Itu atrage atenţia că dacă nu se iau măsuri în timp util România riscă să rămână fără terenuri agricole.
Deputatul susţine că deşi a semnalat încă din 2014 când România a semnat tratatul de aderare la UE, că liberalizarea vînzării terenurilor agricole către străini poate crea probleme cu posibile efecte privind siguranţă naţională, nu s-a luat nicio măsură, ajungându-se ca în prezent 40 la sută din aceste terenuri să fie controlate de străini.

“Subliniam încă de atunci, în faţa colegilor din Parlamentul României, că situaţia satelor româneşti va fi dată peste cap de această măsură. Cu o absorbţie slabă a fondurilor europene, insuficient modernizat, cu o populaţie îmbătrânită, mediul rural este în pericol de a-şi pierde identitatea. Iată că, după doi ani de la liberalizarea pieţei, fără ca ţara noastră să pretindă condiţii mai restrictive pentru a vinde terenuri cetăţenilor străini, s-a ajuns la situaţia cumpărării masive a pământurilor, în special a celor agricole. În timp ce contextul internaţional este unul incert, terenurile sunt o realitate palpabilă, iar deţinerea lor devine cu atât mai importantă. Pe fondul suprapopulării planetei, deţinerea terenurilor agricole şi a rezervelor de apă începe să devină un aspect vital al supravieţuirii. Un studiu comandat de curînd de parlamentarii europeni arată că până la 40% din terenul arabil al României este controlat de cetăţeni străini, printre marii proprietari fiind cetăţeni libanezi, austrieci, bănci şi companii de asigurări. În ritmul acesta, având în vedere şi preţul scăzut al terenurilor, ţara noastră va deveni, în cel mai real sens al cuvîntului, o colonie!”, arată Itu.
În acest context, Cornel Itu îi cere ministrului Agriculturii, Achim Irimiescu să ia o decizie fundamentală pentru a stopa vânzarea terenurilro agricole către străini.

http://ziarulfaclia.ro/itu-ii-cere-ministrului-agriculturii-sa-stopeze-vinzarea-terenurilor-agricole-catre-straini/

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*