Ziua Internaţională a Francofoniei la Dej

Ziua Internaţională a Francofoniei la Dej

Termenul „francofonie” desemnând oamenii și țările vorbitoare de limbă franceză, a fost creat de eseistul francez Onésime Reclus, în 1880, pentru regiunile geografice în care se comunică permanent în limba lui Voltaire.

Ziua-francofoniei.crop_800x577

Limba franceză, valorile solidarității și dialogul inter-cultural ce definesc francofonia sunt celebrate în fiecare an la 20 martie, în peste 100 de țări, cu prilejul Zilei Internaționale a Francofoniei instituită de Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF).

În calitate de stat membru cu drepturi depline al OIF, România celebrează Ziua Internațională a Francofoniei din anul 1993. Atât pe plan intern, cât și pe plan extern, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României peste hotare, ziua este sărbătorită printr-o serie de manifestări cultural-artistice și științifice, reunite în cadrul săptămânii francofoniei în perioada premergătoare datei de 20 martie. Manifestările au drept scop promovarea imaginii României, a diversității și toleranţei.

În prezent, Organizația Internațională a Francofoniei cuprinde 80 de state și guverne (57 de state membre și 23 de țări cu statut de observator), care reprezintă împreună mai mult de o treime din statele membre ale Națiunilor Unite, cu o populație de peste 890 de milioane de persoane, inclusiv 220 de milioane de vorbitori de limba franceză.

Ziua-francofoniei-2016-bunLa Dej, Ziua Internaţională a Francofoniei va fi sărbătorită vineri, 18 martie, printr-un spectacol teatral care va avea loc cu începere de la ora 17:00, la Cercul Militar.
După cuvântul de deschidere al președintelui Asociației Francofone Dej, Marius Cristorean, urmat de un mesaj al primarului Costan Morar, pe scenă se vor prezenta trupele: ”Intermezzo” (Colegiul Național ”Andrei Mureșanu”), ”Arlequin” (Centrul Cultural ”ARTA”), ”Les petits joyeux” (Școala Nr. 1), Trupa ”Jeune-Theatre” (Școala ”Avram Iancu”) şi ”Les papillons” (Școala ”Mihai Eminescu”). Din păcate, Trupa ”Caracteres” a Liceul Teoretic ”Al. Papiu-Ilarian” Dej va lipsi de la eveniment, întrucât se află în oraşul Pecs (Ungaria), unde participă la Festivalul de Teatru Francofoni pentru Liceeni, care se desfăşoară de asemenea în cadrul Săptămânii Francofoniei.

Spectacolul de pe scena Cercului Militar, organizat de Asociaţia Francofonilor din Dej, va fi prezentat de prof. Lucian Iosip.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*