Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită la Dej

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, sărbătorită la Dej

Comunitatea maghiară din Dej a sărbătorit marţi, 15 martie, Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, comemorând totodată şi eroii Revoluţiei din 1848.

7_671x800 Manifestările organizate de Asociaţia Culturală „Kádár Jozsef”, Primăria Dej şi filiala locală a UDMR au debutat în Sala festivă a Primăriei cu o scurtă alocuţiune rostită de preşedinta UDMR Dej, Kovrig Anamaria, urmată de un program artistic susţinut de elevii claselor maghiare de la Şcoala Gimnazială Nr. 1 (coordonator, prof. Tarkány Margit) şi Ansamblurile folclorice „Aranyeső-junior” şi „Aranyeső” (instructor, Dezső Attila).

5_800x533 4_800x533

Spectacolul copiilor, a evocat momentele dramatice ale Revoluţiei Maghiare, dar şi cele 12 puncte ale proclamaţiei din 15 martie 1848, pe care poetul Petőfi Sándor le-a citit mulţimii adunate în faţa Muzeului Naţional din Budapesta, subliniind importanţa acestui eveniment din istoria Ungariei, ca unul din fundamentele identităţii naţionale a poporului maghiar.

8_800x533 3_800x533

Prin reformele democratice adoptate, Revoluţia Maghiară de la 1848 a fost punctul de pornire al transformărilor ulterioare din societatea maghiară, iar prin luptele sale de autoapărare a devenit parte a mitologiei naționale. Puternic legată de aspiraţiile valului revoluţionar din acel an, care cuprinseseră întreaga Europă, a fost singura din Imperiul Habsburgic care a evoluat spre direcția unei opoziții militare de succes. Importanța puterii revoluționare a fost demonstrată și prin faptul că ea nu a putut fi înăbușită decât prin intervenția militară a Rusiei.

1_800x533 Prima parte a manifestărilor evocatoare s-a încheiat cu emoţionantul moment al înmânării de către primarul Costan Morar a Diplomei de „Cetăţean de Onoare al Municipiului Dej”, profesorului emerit Jánossi Sándor pentru „deosebita sa activitate în domeniul educaţiei, ştiinţelor naturii şi promovării imaginii Municipiului Dej”. Nu înainte ca fosta lui elevă, plasticiana şi jurnalista Eva Lukács-Solymossi, să dea citire în faţa audienţei, unui laudatio scris şi rostit din tot sufletul. Cuvintele adresate celor prezenţi de sărbătorit, florile şi felicitările, au completat aceste momente festive, ca un modest omagiu adus venerabilului dascăl, iubit şi apreciat de întreaga comunitate locală.

2_800x533

Tot cu acest prilej, maghiarii din Dej şi-au manifestat recunoştinţa şi faţă de Füstős Károly, unul dintre „seniorii” oraşului, prin înmânarea unei „Diplome de Merit” pentru modul excepţional în care a organizat anul trecut întâlnirea de 50 a foştilor absolvenţi de liceu.

6_800x533

La fel ca în fiecare an, manifestările au continuat apoi la Monumentul „Leul”, ridicat în memoria celor căzuţi în bătălia care a avut loc pe teritoriul oraşului, în 24 noiembrie 1848, între revoluţionarii maghiari şi armata imperială austro-ungară. Înmormântaţi în diferite locuri ale fostului cimitir de pe Dealul Cocoşului, eroii paşoptişti – în mare parte studenţi – au fost reînhumaţi în 1889 şi aşezaţi într-un mormânt comun, între ei aflându-se şi câţiva grăniceri români animaţi de idealurile revoluţiei care cuprinsese întreaga Europă.

leul maghiari2

Alături de comunitatea maghiară din oraş, la manifestări au fost prezenţi: primarul Costan Morar, viceprimarul Aurelian Mureşan, consilieri locali, reprezentanţii cultelor romano catolic şi reformat, precum şi numeroşi invitaţi. Alocuţiunile rostite cu acest prilej, punctate de urările de „La mulţi ani!” adresate maghiarilor de lângă noi şi de pretutindeni, urmate de depunerile de coroane şi flori, au încheiat o sărbătoare devenită tradiţie la Dej, şi semn al bunei convieţuiri între două etnii care au făurit împreună istoria acestor locuri.

M. Vaida

Foto: Zoltan Oprisan

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*