Familiile care adoptă un copil primesc indemnizație lunară de 1.700 de lei și au un an de concediu.

Familiile care adoptă un copil primesc indemnizație lunară de 1.700 de lei și au un an de concediu.

România, este cunoscută ca „ţara abandonului”, 57.000 de copii aflându-se în grija statului. Sărăcia, bolile psihice şi lipsa de educaţie sunt principalii factori ce determină tot mai multe mame să îşi lase pruncii în spitale şi să nu se mai intereseze de soarta lor. Camera Deputaților este for decizional pentru acest proiect.

deadoptat8

O lege care vine în sprijinul adopţiei a fost adoptată miercuri,16 martie. Proiectul de lege pentru modificarea și completarea Legii 273/2004 privind adopția, prevede simplificarea procedurilor și un concediu de maximum un an pentru acomodarea între părinte și copil.

„Proiectul de lege vine în sprijinul copiilor abandonați și al familiilor care doresc să adopte. (…) Acest proiect dorește să contribuie la creșterea numărului de copii adoptați, pentru a oferi o șansă de a crește în siguranța și dragostea unei familii. În România, de ani de zile, numărul copiilor abandonați în sistem este constant,aproximativ de 60.000, și peste 1.000 de copii în fiecare an sunt abandonați în spitale, dintre aceștia anul trecut, până la 30 septembrie, doar 3.800 au fost declarați adoptabili și doar 562 au fost adoptați, anul trecut, în România și 11 copii au fost adoptați internațional”, a spus deputatul PNL Florica Cherecheș.

Şi deputatul Rovana Plumb a anunțat că PSD susține proiectul de lege.

„Anul trecut, Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție, prin Ministerul Muncii, a inițiat modificarea cadrului procedural privind adopțiile, astfel încât acest sistem să devină mult mai flexibil pentru a putea da o șansă fiecărui copil care a fost abandonat sau care a fost scos din familie din anumite motive de a se bucura de dragostea unor părinți”, a explicat Rovana Plumb.
Proiectul prevede acordarea unui concediu de un an de acomodare între părinte și copil, care se aplică la copiii cu vârsta de peste doi ani. Concediul se acordă la cererea părintelui, iar indemnizația are o valoare de 3,4 ISR (indicator social de referință) pe lună, adică 1.700 de lei pe lună.

Pentru copiii sub doi ani se aplică drepturile prevăzute prin indemnizația pentru creșterea copilului.

sursa: Agenția Națională de Presă Agerpres

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*