Rotary Club Dej a început implementarea proiectului „Dinţi frumoşi, copii sănătoşi”

Rotary Club Dej a început implementarea proiectului „Dinţi frumoşi, copii sănătoşi”

Rotary Club Dej a demarat săptămâna aceasta, prima etapă de implementare la nivelul municipiului Dej a proiectului „Dinţi frumoşi, copii sănătoşi”.

1_800x513 9_800x513

Proiectul face parte dintr-o amplă campanie naţională de profilaxie şi educaţie dentară, destinată elevilor din clasele primare, şi se desfăşoară cu sprijinul Districtului Rotary 2241 România şi Republica Moldova.

4_800x533 6_800x533

Astfel, luni, 14 martie, rotarienii Adrian Corniciu şi Radu Gavrilă, împreună medicul stomatolog, partener în proiect, Violeta Mureşan şi tinerii voluntari Interact, Bianca Petric şi Sergiu Roman, s-au aflat la Şcoala Gimnazială Nr.1 unde s-au întâlnit cu elevii claselor întâi A, B şi D şi doamnele învăţătoare Mariana Crişan, Cristina Bonţidean şi Czirmay Julia.

5_800x533

În cadrul acestor întâlniri, medicul stomatolog Violeta Mureşan le-a vorbit copiilor despre importanţa igienei orale, despre etapele periajului dentar efectuat corect, precum și despre alimentația sănătoasă și corectă în privința dinților, dând ca exemplu importanța reducerii cantității de zahăr consumat şi a dulciurilor. O expunere exemplificat cu ilustraţii simple, uşor de înţeles şi reţinut.

10_800x645 7_800x645

Tot cu acest prilej, elevii au beneficiat gratuit de o consultație prin care li s-a evaluat starea sănătății orale şi care va fi urmată de controale periodice până în clasa a IV-a. De asemenea, fiecare copil a primit câte 2 periuțe de dinți şi o pastă de dinți, oferite de Colgate. Un număr suficient de paste de dinți vor rămâne în clase, astfel încât, se va asigura periajul dentar al copiilor supravegheat de cadrele didactice, cel puțin de 2 ori pe săptămână.

8_800x533 11_800x533

Prima etapă a proiectului la nivel de Dej se va încheia pe 21 martie la Şcoala din Ocna-Dej (aparţinând de Şcoala Gimnazială Nr.1 Dej) unde rotarienii, medicul stomatolog şi voluntarii Interact se vor întâlni cu elevii clasei I şi învăţătoarea Alexandra Mocodean
Proiectul va continua la Şcoala „Mihai Eminescu” şi Şcoala „Avram Iancu”, desfăşurându-se pe toată durata anului școlar 2015 – 2016, numărul de elevi beneficiari ai programului fiind estimat la 360. Fondurile şi materialele utilizate în cadrul proiectului sunt rezultatul donaţiilor companiei Colgate-Palmolive şi ale membrilor Cluburilor Rotary din România şi Suedia.

3_800x533

Reamintim că proiectul „Dinți frumoși, copii sănătoşi” a fost demarat în data de 1 Noiembrie 2011, de Districtul Rotary 2241 România şi Republia Moldova împreună cu Mölndal Rotary Club Suedia și Colgate – Palmolive (România). Necesitatea unui astfel de program se reflectă în statisticile care indică o gravă deficiență în igiena dentară a copiilor. Numai 1/3 dintre copiii școlari ai României folosesc periuța de dinți, în timp ce consumul pastei de dinţi la copiii cuprinşi în acelaşi segment de vârstă este de 38ml/an.
La nivel naţional, proiectul este coordonat Dr. Georgeta Gheorghe, medic specialist în stomatologie generală și paradontologie, președinte al Societății de Profilaxie și Educație Dentară din România.

M. V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*