Ziua Internaţională a Francofoniei, s-a sărbătorit pe scenă!

Ziua Internaţională a Francofoniei, s-a sărbătorit pe scenă!

Francofonii din Dej au sărbătorit în avans, vineri, 18 martie, Ziua Internaţională a Francofoniei. Şi cum altfel decât printr-un excelent spectacol desfăşurat pe scena Cercului Militar, la realizarea căruia au participat toate trupele de teatru francofon din şcolile dejene.

3_800x533 DSC_7993_800x533

După cuvântul de deschidere rostit de preşedintele Asociaţiei Francofonilor din Dej, prof. Marius Cristoreanu şi o scurtă alocuţiune rostită de primarul Costan Morar, scena a revenit micilor artişti, dar nu înainte ca prezentatorul şi cel mai fervent animator al francofoniei dejene, prof. Lucian Iosip, să nu aducă mulţumiri profesorilor care îşi consacră o mare parte din timp şi energie pregătirii trupelor, părinţilor totalmente implicaţi în această activitate, coordonatorului Cercului Militar Dej, Ioan Dordoi şi, nu în ultimul rând, administraţiei locale care a susţinut şi susţine în continuare mişcarea francofonă din oraş. Cu mulţumiri speciale adresate primarului municipiului Dej, fără de care Festivalul „Franthousiasme” nu ar fi ajuns la a 13 -a ediţie, iar trupele şcolare invitate la festivalurile de gen din străinătate, nu ar fi putut participa. De asemenea, constituirea unei trupe francofone active în cadrul Centrului Cultural „Arta”, oferă copiilor o şansă în plus pentru însuşirea limbii franceze şi valorificarea spiritului ludic şi al talentului pe care îl posedă.

5_800x533 DSC_8017_800x533

DSC_8021_800x576 _DSC0102_800x576

Aşadar, vineri au urcat pe scenă trupele: ”Intermezzo” – Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, „Arlequin” – Centrul Cultural „Arta” (ambele coordonate de prof. Lucian Iosip); „Les petits joyeux” -Școala Gimnazială Nr. 1 (coordonator, prof. Rodica Hrincescu); Trupa „Jeune-Theâtre” – Școala „Avram Iancu” (coordonatori, Elisabeta Petruţiu şi Marius Cristoreanu) şi „Les papillons” – Școala ”Mihai Eminescu” (coordonatori, înv. Vasile Cernea şi prof. Oana Monda). Din păcate, Trupa ”Caractères” a Liceul Teoretic ”Al. Papiu-Ilarian” Dej (pregătită de Ligia Clinciu şi Olimpia Buhăţel) a lipsit de la eveniment, întrucât se află în oraşul Pécs (Ungaria), unde participă la Festivalul de Teatru Francofon pentru Liceeni.7_800x529

Spectacolul organizat de Asociaţia Francofonilor din Dej s-a bucurat de un binemeritat succes fiind totodată şi o „repetiţie generală” pentru fiecare trupă, care cu siguranţă va participa luna viitoare la Festivalul „Franthousiasme”. În acelaşi timp, a dovedit că Dejul este pe mai departe un pol al francofoniei, iar relaţiile cu oraşele franceze înfrăţite, Le Quesnoy şi Beauvais pot fi continuate de generaţiile următoare, fără probleme.

DSC_7984_800x529 1_800x529

În fine, mai trebuie să adaug felicitările Trupei Intermezzo şi a tuturor celor din sală adresate profesorului Lucian Iosip, care a primit cu ocazie zilei sale de naştere, pe lângă tortul aniversar şi un tricou pe care stă scris, alb, pe negru: „Un profesor este lumina care te călăuzeşte în viaţă, iar dumneavoastră aţi fost modelul după care s-au ghidat mai multe generaţii”. En plus, c’est vrai!

1

M.V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*