Amenzi aplicate conducătorilor auto care nu au folosit centura de siguranţă

Amenzi aplicate conducătorilor auto care nu au folosit centura de siguranţă

Direcţia Rutieră din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române a coordonat, la nivel naţional, o acţiune de verificare a respectării normelor referitoare la utilizarea centurii de siguranţă. Acţiunea s-a desfăşurat în perioada 14-20 martie, concomitent, în toate cele 28 de state membre ale Organizaţiei Poliţiilor Rutiere din Europa – TISPOL.

Centura-de-siguranta

Potrivit IGPR, în urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii români au aplicat 24.072 de sancţiuni contravenţionale. Dintre acestea, 21.272 au fost aplicate conducătorilor auto şi pasagerilor care nu au folosit centura de siguranţă sau dispozitivele de retenţie omologate, iar 140 pentru nerespectarea obligației conducătorilor auto referitoare la transportul copiilor în dispozitive de fixare în scaune pentru copii, omologate.

Au fost aplicate 2.626 de sancţiuni contravenţionale pentru folosirea telefonului mobil în timpul mersului, fără dispozitiv tip „mîini libere” şi 34 de sancţiuni pentru nefolosirea căştilor de protecţie omologate, de către conducătorii de motociclete sau mopede şi pasagerii transportaţi pe aceste vehicule.

Pe perioada acţiunii, polițiștii au constatat și 336 de infracțiuni, atît contra siguranței circulației pe drumurile publice, cît și de altă natură.

„Conform noilor reglementări, copiii cu o înălţime de pînă la 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă sînt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii. De asemenea, copiii cu o înălţime de peste 135 de cm pot fi transportaţi în autovehicule doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încît să nu treacă peste zona gîtului sau feţei, sau dacă sînt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii.

Există şi excepţii. Astfel, dispozitivul de fixare în scaun pentru copii nu este obligatoriu dacă copilul se află într-un autovehicul destinat transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă ocupă orice alt loc decît cel de pe scaunul din faţă. Totodată, se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului, copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav, în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranţă. Conducătorul de autovehicul are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia.

În aceste cazuri, transportul copilului se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului, iar în cazul copilului în vîrstă de pînă la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decît conducătorul de autovehicul. Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor şi se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de producătorul acestuia. Prin excepţie, dispozitivele de fixare în scaun pentru copii pot fi montate inclusiv pe locul din faţă, prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului, numai după dezactivarea airbag-ului frontal corespunzător locului” – informează IGPR.

Poliţia Română atenţionează că, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, conducătorul autovehiculului este sancţionat cu 4 – 5 puncte-amendă şi 3 puncte de penalizare în cazul nerespectării obligaţiei de a se asigura că minorii poartă centuri de siguranţă sau sînt transportaţi în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate, în condiţiile prevăzute de regulament, şi în cazul nerespectării dispoziţiilor privind transportul copiilor în autovehicule care nu sînt echipate cu sisteme de siguranţă, se mai arată în comunicatul IGPR.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*