Copiii care nu sunt însoțiți de unul dintre părinţi vor putea ieşi mai ușor din ţară

Copiii care nu sunt însoțiți de unul dintre părinţi vor putea ieşi mai ușor din ţară

Guvernul a adoptat, în ședința de miercuri, 23 martie, unele reglementări în scopul înlesnirii condițiilor de ieșire din România a cetățenilor români minori. Astfel, declarația de acord a părintelui care nu îl însoțește pe minor în timpul călătoriei poate fi eliberată pentru mai multe călătorii, respectiv pentru o perioadă de până la 3 ani, fără menționarea destinațiilor.

IMG_3660

Potrivit legislației actuale, este obligatorie declarația autentificată pentru fiecare ieșire din România a minorilor sau întocmirea unei declarații pentru toate deplasările în străinătate, ceea ce a provocat nemulțumiri îndeosebi în cazul minorilor care călătoresc frecvent pentru a desfășura activități culturale, sportive, educationale, în afara ţării, se arată într-un comunicat al Guvernului.

De asemenea, se elimină obligativitatea menționării scopului deplasării şi a rutei din cuprinsul declarației notariale  privind acordul părintelui pentru efectuarea călătoriei în străinătate de către minor, însoțit de o altă persoană. Această modificare survine întrucât în practică au existat situații în care minorilor nu li s-a permis ieșirea din ţară deoarece, independent de voința însoțitorului, compania de transport a modificat traseul ce urma să fie parcurs până la destinație.

Potrivit Guvernului, în cazul minorilor care au domiciliul/reședința în statul de destinație, nu mai este necesară prezentarea declarației părinților/tutorilor.

Scopul acestor modificări este de a găsi soluții adecvate, ușor de îndeplinit şi mai puțin costisitoare, privind condițiile în care cetățenii români minori pot călători în străinătate, însoțiți de părinti/tutori legali.

Modificările ţin seama şi de legislația mult mai permisivă, în acest domeniu, din alte ţări ale Uniunii Europene, susține Guvernul.

www.gov.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*