„Marşul pentru viaţă” şi la Dej

„Marşul pentru viaţă” şi la Dej

Astăzi, a avut loc în Dej „Marșul pentru viaţă”, manifestare organizată de Asociația „Stânca”, în parteneriat cu Primăria Dej, la care au participat numeroşi cetăţeni ai oraşului, alături de reprezentanţii autorităţilor şi cultelor locale, invitată specială fiind Anda Dimitriu.

1412664_ 1206873

Evenimentul, care s-a desfășurat simultan în 130 de orașe din România şi Republica Moldova, a avut ca scop conștientizarea dreptului la viaţă a tuturor fiinţelor omeneşti, pledând totodată pentru familie şi respectarea valorilor tradiţionale. Prilej pentru discursuri, festivism şi tot restul.

1290 128910

Din nefericire însă, la peste 25 de ani de la căderea comunismului şi, implicit, de la finalul nefericitului experiment al politicii sale demografice, numărul sarcinilor nedorite în România este, încă, foarte mare. Sarcina nedorită, la o adolescentă sau femeie tânără, se soldează de multe ori cu recurgerea la avort – cel mai prost mijloc de planificare fami­liară – ori, poate, la situaţia şi mai proastă a abandonării nou-născutului (cca 4.000 în anul 2015). Consecinţa este că România se menţine pe locul al treilea în Europa, la numărul de avorturi şi pe primul loc în privinţa necu­noaşterii metodelor contraceptive moderne (cca 50% din populaţia generală). În 2015, peste 60% din adolescentele între 15 şi 18 ani active sexual nu au folosit niciodată metode contraceptive (studiu realizat pe un eşan­tion de 1.056 de adolescente din România). Peste 60% din adolescenţi au utilizat contracepţie naturală, 24% din femei au folosit cel puţin o dată contracepţia de urgenţă, 84,3% din femeile de vârstă fertilă au folosit cel puţin o metodă de contracepţie, 94,1% cunosc pre­zer­va­tivul, 87,8% cunosc pilula contraceptivă, dar 20% din femei nu se protejează cu nimic. Dintre femeile de vârstă fertilă, doar 9% folosesc contraceptive orale.

126717 12885740
Aşa cum am spus, consider avortul voluntar cea mai proastă metodă de planificare familială, mai rău decât aceasta fiind doar interdicţia sa, pentru că mută femeia de pe masa ginecologică a specialistului pe masa de bucătărie a moaşelor empirice. Interdicţia avortului nu a rezolvat, nu rezolvă şi nu va rezolva niciodată nimic, deoarece comportamentul demografic al unui popor este influenţat pozitiv doar de speranţă – într-un viitor mai bun, în stabilitate, predictibilitate socio-economică. Speranţa în evoluţia ascendentă a destinului personal şi naţional.

În fine, cea mai importantă componentă a luptei împotriva avortului nu sunt marşurile, ci acţiunea concertată, pertinentă şi continuă de prevenire a sarcinilor nedorite, prin contra­cepţie şi planificare familială. Iar dacă vrem familii unite, mame fericite, copii sănătoşi şi educaţi, demnitate pentru cei cu dizabilităţi sau la vârsta senectuţii, ei bine, s-a părea că mai avem de aşteptat. Şi mult, foarte mult de mărşăluit în această direcţie!

12901284_

M.V.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*