Aproape 800 de morţi în accidentele rutiere din ultimii 10 ani din judeţul Cluj

Aproape 800 de morţi în accidentele rutiere din ultimii 10 ani din judeţul Cluj

O analiză privind dinamica accidentelor de rutiere din ultimii zece ani prezentată de conducerea IPJ Cluj arată că numărul acestor evenimente este în creştere, cu o tendinţă accentuată în ultimii trei ani. În perioada 2006-2015, pe şoselele judeţului Cluj s-au înregistrat nu mai puţin de 3530 de accidente de circulaţie grave în care şi-au pierdut viaţa 792 de persoane iar alte 3406 au fost rănite grav. Anii în care au murit cei mai mulţi oameni în accidente de circulaţie au fost 2009 (104), 2007 (93) şi 2006 (90). Din analiza poliţiştilor reiese că unul dintre factorii care au determinat aceste tragedii e lagat de faptul că infrastructura rutieră nu s-a dezvoltat suficient pentru a asigura fluenţa şi siguranţa circulaţiei. accident (2)

Judeţul Cluj are mai multe zone negre pe harta accidentelor rutiere. Cele mai multe accidente s-au produs în municipiul Cluj-Napoca. Astfel, pe raza oraşului reşedinţă de judeţ s-au înregistrat în perioada 2006-2015 nu mai puţin de 1395 de accidente rutiere în care au murit 129 de oameni, 1365 au fost răniţi grav iar 289 s-au ales cu răni uşoare. O altă localitate cu multe tragedii rutiere este Turda. Aici au avut loc 136 de accidente în care au murit 36 de persoane iar 108 au fost rănite grav. Turda este urmată de Floreşti cu 135 de accidente în care au fost curmate 19 vieţi. Pe lîngă aceste localităţi, în judeţul Cluj există cîteva tronsoane de drumuri naţionale, judeţene şi chiar comunale care apar pe harta neagră a accidentelor. Drumul Naţional DN, de la intrarea dinspre judeţul Alba şi pînă la ieşirea spre Bihor şi-a cîştigat renumele nedorit de şosea a morţii. Doar în localitatea Feleacu au murit în ultimii zece ani 15 oameni în accidente iar la Gilău şi Huedin cîte 13 persoane. Un alt drum naţional periculos este cel dintre Cluj-Napoca şi Dej. Şi pe acest tronson s-au înregistrat în ultimii zece ani numeroase accidente cu zeci de morţi şi sute de răniţi. Dintre drumurile judeţene din judeţul Cluj cel mai dificil este DJ 107 M (Luna de Sus, Vlaha, Băişoara). Pe această şosea s-au înregistrat 29 de accidente cu 4 morţi şi 29 de răniţi grav.

Dintre drumurile comunale, pe DC 141(Viştea+Suceagu) s-au înregistrat cele mai multe accidente rutiere grave(7), care au condus la decesul unei persoane, rănirea gravă a 6 persoane şi rănirea uşoară a unei persoane.

Datele poliţiei arată că în perioada lunii octombrie s-au produs cele mai multe accidente. Alte luni cu număr mare de accidente au fost septembrie şi noiembrie. Ziua cea mai nefastă din punct de vedere a traficului auto este vineri. Potrivit datelor furnizate, aproape 17 la sută din totalul accidentelor au avut loc vinerea. Cît priveşte intervalul orar, cel mai afectat este cel cuprins între 12 şi 18. În această perioadă a zilei s-au produs 1.248 de accidente rutiere grave din care au rezultat 1.857 de victime: 251 morţi, 1.180 de răniţi grav şi 426 de răniţi uşor.

Poliţia Cluj arată că cele mai multe accidente s-au produs din cauza traversării neregulamentare de către pietoni. O altă cauză care a generat peste 700 de accidente a fost neadaptarea vitezei la condiţiile de drum.

Analiza prezentată de coducerea IPJ Cluj surprinde faptul că evoluţia problematicii siguranţei rutiere în ultimii ani a fost influenţată în mare măsură de creşterea complexităţii şi volumului traficului rutier, pe fondul dezvoltării parcului auto şi creşterii numărului de posesori de permis de conducere. Totodată, siguranţa rutieră a fost afectată şi de faptul că infrastructura rutieră care, deşi aflată în modernizare, nu a cunoscut o dezvoltare suficientă pentru asigurarea condiţiilor optime de trafic sub aspectul fluenţei şi siguranţei circulaţiei. În judeţul Cluj sînt înmatriculate 257.984 de autovehicule, iar 276.642 de clujeni posedă permis de conducere auto. Reţeaua de drumuri a judeţului însumează 2361 km.

Sursa: http://goo.gl/usmqo6

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*