Astrişti dejeni, la Liceul Tehnologic Nr. 1 din Gâlgău

Astrişti dejeni, la Liceul Tehnologic Nr. 1 din Gâlgău

Săptămâna trecută, Liceul Tehnologic Nr. 1 din Gâlgău a fost gazda unei reuniuni prilejuită de susţinerea lucrării de Grad didactic I al profesorului Augustin Ioan Şomcutean: „Ritualurile de trecere ca act liturgic şi educativ” (coord. ştiinţific pr. prof .univ. dr. Ştefan Iloaie).

7_533x800 La eveniment au participat pr. Prof. Univ. dr. Ioan Chirilă, preşedintele Senatului UBB Cluj-Napoca, în calitate de preşedinte al comisiei, prof. Cristina Mureşan, din partea din partea Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, prof. Ionuţ Vaida, directorul Liceului Tehnologic Nr.1 şi dr. ec. Radu Gavrilă, preşedintele Despărţământului „Dr. Teodor Mihali” Dej al ASTRA, Cercul ASTRA Gâlgău fiind partener de proiecte cultural-educative cu liceul din comună şi totodată, parte din structurile despărţământului dejean. Şi asta deoarece, deşi se află în judeţul vecin, Sălaj, Gâlgău a rămas puternic legat de arealul reprezentat de fostul judeţ Someş, căruia i-a aparţinut. De la ASTRA Dej au fost prezenţi de asemenea, profesorii Vioreş Lăcătuş şi Ioan Conţiş.

10_800x507

Cu prilejul acestei reuniuni de suflet, Ansamblul „Muguri someşeni” a prezentat în deschidere, la „Muzeul din străvechea casă” un „Ritual de trecere şi purificare în ajun de Buna Vestire” şi sceneta „Patimile Domnului”.

3_800x533 2_800x533

După laudatio şi cuvintele rostite de profesorii Margareta Lar, Viorica Pop, Olimpia Pocol şi Voichiţa Mureşan a urmat momentul susţinerii lucrării de către prof. Augustin Ioan Şomcutean.
6_800x533Cu toate că sunt prezente permanent şi peste tot în toate societăţile, moderne sau de tip tradiţional, riturile de trecere nu fac obiectul unui studiu în literatura românească de specialitate, iar binecunoscuta lucrare a lui Arnold van Gennep este doar o prezentare generală a schemelor, exemplificată prin obiceiuri prezente la mai multe popoare, care însă nu şi-a găsit urmarea, adică demonstraţia pe baza tradiţiei unui singur popor. 8_800x533
În acest sens, lucrarea profesorului Şomcutean poate fi considerată o excelentă introducere la studiul riturilor de trecere care, îmbinând cunoştinţe din folclor, antropologie, istoria religiilor şi teologie, încearcă să ofere o imagine cât mai completă şi o înţelegere cât mai clară asupra unor aspecte esenţiale din ciclul celor trei „treceri” mai importante: naşterea, căsătoria şi moartea. Cu o distincţie clară între ce este cu adevărat rit de trecere şi riturile de fecunditate, de apărare etc., prezente de asemenea în aceste etape ale vieţii. Având ca punct de pornire folcloristica românească, lucrarea este însoţită mereu de interpretarea filosofico-teologică menită să arate că riturile de trecere la români au fost în proporţie mare asimilate de creştinism, care le-a luminat sensurile şi le-a dat noi interpretări, inclusiv unul puternic educativ.

12_800x533 9_800x533

Aşadar, o lucrare complexă, pe care, cei care au luat cuvântul, au apreciat-o la justa ei valoare.

M.V.

http://goo.gl/lVtBdC

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*