Lansare de carte: „În dulce grai” de Zamfira Toderici

Lansare de carte: „În dulce grai” de Zamfira Toderici

Că tot românul s-a născut poet o demonstreză şi acest eveniment, debutul întârziat al colegei noastre de Cenaclu, Zamfira Toderici. todericiu_597x800
Se scrie mult astăzi, despre orice! Există cititori pentru fiecare scriitor, pentru oricare gen literar..Cu cât individulul îşi descoperă mai multe elemente valorice, talent şi sensibilitate, cu atât existenţa tuturor poate deveni mai suportabilă, idealul de frumos atrăgându-i pe partea pozitivă a drumului spre eternitate.

Printre cei  aleşi de Domnul pe Pământ  pentru a aduce echilibru şi armonie, pentru a induce în fiecare om o stare de bine se numără şi creatorii de frumos. În acest context vom aminti –o pe colega noastră, d-na Zamfira. Toderici ,  care debutează editorial la vârsta aşteptatei odihne, după o viaţă dedicată educării copiilor altor mame. Un astfel de om nu se poate retrage din viaţa socială brusc, ciclul activităţii nu se curmă, ci se înlocuieşte! Ce compensaţie i-a dat Doamne-Doamne în locul şcolii? Îndemnul de a scrie, de a continua dialogul cu cei mici sau, de-acum, cu  mai marii ei prieteni , chiar dace o va face virtual  Aşa, presupun eu, că s-a născut ideea imortalizării gândurilor şi sentimentelor încredinţate hârtiei,  unei prietene pure, necuvântătoare,  care nu te critică, îţi dă un scop nobil, nu te face peste noapte geniu, dar îţi lasă loc mai multor opţiuni. Şi care te împlineşte. Şi te motivează să trăieşti frumos şi cu folos, îţi redă încrederea în tine şi sentimental utilităţii între semeni. Să nu uităm că poezia înseamnă confesiune, rugăciune, eliberare…

Poezia doamnei învăţătoare ne întoarce în timp, în cea mai preţioasă perioadă a vieţii, când,   într-o lume adamantină un El tânjea după Eva lui, iar Eva  atingea lira tristeţii, adâncindu-se în efuziuni sentimentale şi născocind elegia, idila, sonetul… romanţa etc…
Poeta se lasă condusă de sentimente diferite ca intensitate şi de aceea putem vorbi de o rimă inegală, versurile  sunt grupate în strofe cu un număr variabil  de versuri, parcă ar vrea  să  ne demonstreze că poezie există oriunde vibrează corzile sufletului; poeta ignoră, presupun, voit, regulile prozodice, acest lucru neimpietându-se asupra muzicalităţii strofei ori  a  mesajului întregii poezii.

O felicit pe  noua colegă de condei, Zamfira, îi urez ani mulţi ca doamnă a poeziei, multe cărţi, mulţi cititori şi foarte mulţi prieteni sinceri, deoarece  ne-a deschis o nouă portiţă minţii, ochilor şi inimii.
În încheiere aş vrea să-l citez pe talentatul poet clujean, Ovidiu Vasile, care mi-a trimis  aceste versuri şi  care se pliază  perfect  pe oricare formă de manifestare a artei:

,,Apologeţi ai slovei lipsiţi de privilegii,
De cruce fraţi ai lirei şi-ai muzelor supuşi
Noi suntem infractorii, ce-aduc în faţa legii
Cuvântul înainte, deschizător de uşi…
,,

Elena Valeria Ciura
Cercul Militar, Dej
 29 martie 2016

7_800x601 Volumul „În dulce grai”, a văzut lumina tiparului la sfârşitul anului trecut, la Editura Astra-Dej. Cu o prefaţă semnată de poeta Vica Zeitler, cartea a fost lansată marţi, 29 martie, la Cercul Militar, cu prilejul unei manifestări consacrate împlinirii a 98 de ani de la „Unirea Basarabiei cu România”, care a deschis seria „Conferinţelor ASTREI DEJENE” şi anului cultural astrist la Dej. Moderator: dr. ec. Radu Gavrilă, preşedintele Despărţământului „Dr. Teodor Mihali” al ASTRA.

Cartea s-a bucurat de o prezentare făcută cu competenţă şi sensibilitate de poetele Raveca Vlaşin, Elena Valeria Ciura şi Elena Mereuţă, iar evenimentul s-a bucurat de prezenţa primarului Costan Morar, viceprimarului Aurelian Mureşan, părintelui protopop ortodox Ioan Buftea şi părintelui protopop greco-catolic Augustin Biriş, a prietenilor astrişti din Năsăud, Bistriţa şi Beclean, astriştilor de la Cercurile ASTRA Vad şi Căşeiu şi, nu în ultimul rând, a membrilor Despărţământului ASTRA Dej.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*