Vasile Pop

Vasile Pop, preşedintele Fundaţiei ELPIS: „lucrurile pe care le fac, mărunte cum sunt, îmi doresc să le fac excepţional!”

Fundația Elpis din Dej, intenţionează să organizeze în 22 aprilie un târg de caritate, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Nr.1, Primăria Dej și cu sprijinul unor oameni inimoşi ai mediului de afaceri din oraş. Acţiunea este derulată în cadrul proiectului „Inimi pentru comunitate” şi are ca scop adunarea de fonduri în favoarea unor copii din familii defavorizate, copii expuşi riscului de abandon şcolar. În acelaşi timp, proiectul îşi propune să sensibilizeze comunitatea locală pentru a se implica în astfel de acţiuni, care, conform viziunii fundaţiei, contribuie la închegarea societăţii civile. O societate puternică şi responsabilă.

Vasile Pop
Vasile Pop

Despre această viziune, despre ce înseamnă o comunitate în adevăratul sens al cuvântului, şi care sunt responsabilitățile ei, am stat de vorbă cu dl. Vasile Pop, preşedintele Fundaţiei Elpis. Deoarece merită, cred eu, să aflăm câte ceva despre oamenii de lângă noi, cei care îndrăznesc să viseze la o lume mai bună şi nu ezită să pună o cărămidă, două, trei… la construirea acesteia.

Domnule Vasile Pop, cu toate că desfăşoară o activitate continuă şi meritorie, Fundaţia „Elpis” este mai puţin cunoscută decât Grădiniţa „Elpis”, motiv pentru care, v-aş ruga să amintiţi câteva din proiectele realizate de fundaţie, sau care sunt în curs de realizare.

72 Da, Grădiniţa „Elpis” este mai cunoscută, poate fiindcă a fost primul nostru proiect de impact şi a răspuns unei nevoi imediate a comunităţii locale. După ce am pus bazele Fundației Elpis în iunie 1999, cu 8 voluntari și fără resurse financiare fabuloase, în 2000 am materializat primul nostru proiect, grădiniţa. În prezent, grădiniţa este o unitate de învăţământ acreditată, cu un efectiv de 78 de copii repartizaţi pe 4 grupe. Echipa de lucru din grădiniță este formată din director, profesori pentru învățământ preşcolar, profesor de limba engleză, educator puericultor, îngrijitoare, bucătăreasă, psihopedagog-partener, medic pediatru – partener , asistentă medicală şi contabil. Munca cu copiii presupune multe provocări şi oportunități pentru dezvoltarea personală şi profesională. Noi credem că ne putem atinge scopurile unindu-ne eforturile, sprijinindu-ne unii pe alții şi fiind un exemplu pozitiv pentru copii şi familiile lor. Deviza grădiniței „Aici, copilăria e la ea acasă!” ne obligă să creăm un mediu armonios, familial, plăcut, vesel, astfel încât fiecare copil să se simtă iubit, sprijinit şi încurajat.Elpis-Dej-2433
Sigur, au urmat alte şi alte proiecte care şi-au ales ca obiectiv binele comunităţii astfel că la ora actuală, Elpis are numeroase organizații partenere din România, SUA, Scoția și Olanda, derulând proiecte medicale, educative şi sociale, în cadrul unor programe naționale și internaționale: International Association of Christian Schools, parteneriat Ecce Homo, parteneriat Basic Life Support, Școala Gimnazială ” Avram Iancu” Dej, Blythswood Organization, International Christian Enterprise Texas, Proiect ProUcraina (pentru refugiații din zona de conflict), Școala cu clasele I-VIII Castelu (Constanţa), preventoriul TBC Ilișua, Penitenciarul Gherla (şi secția femei Cluj Napoca), Primăria Gâlgău etc.

Proiecte, cum ar fi…

Le-aş lua pe rând… În domeniul social, implicarea noastră în societate înseamnă consiliere şi suport material sau financiar pentru 60 de familii sărace în Dej, împrejurimile municipiului şi în judeţul Sălaj, construirea de case pentru familii fără adăpost sau a căror case au fost calamitate, prin proiectul „O casă pentru fiecare”, iar pentru copiii turci din satele Nazarcea şi Castelu (judeţul Constanţa) oferim sprijin prin proiectele„ABC pentru turci” şi „Meditaţii afterschool pentru copiii turci”, pentru acei copii pe care părinţii nu-şi permit să-i ţină în şcoală. Este de menționat şi faptul că marea parte a familiilor turce şi de romi din această comunitate sunt needucate, ca urmare, părintii nu au capacitatea de a-și ajuta copiii în procesul educaţional. 1_abc1

Tot de domeniul social ţin şi proiectele noastre (nu puţine) desfăşurate în Preventoriul TBC Ilişua, din judeţul vecin, unde încercăm să oferim copiilor o alimentaţie mai diversificată, educaţie privind igiena personală, jocuri şi mici cadouri în perioada sărbătorilor de iarnă: O cană de lapte, Cereale la micul dejun, Curat şi sănătos, Un zâmbet de Crăciun, O rază de speranţă etc. Şi dacă tot vorbim de social, aş mai aminti proiectul „Alături de tine” prin care am dorit să oferim bucurie de sărbători si cu alte ocazii, deţinuţilor din Penitenciarul Gherla, celor pe care nu-i caută nimeni.

34_milk3 42_cereal3

Ar urma domeniul medical, în cadrul căruia, Fundaţia Elpis susţine activitatea medicală de prevenție, prin caravane medicale şi asistarea medicală şi stomatologică a persoanelor în vârstă din satele Vale şi Aluniş (jud. Cluj), satele comunei Gâlgău (jud. Sălaj), Castelu (jud. Constanţa) şi din alte sate izolate. Şi, vă rog să mă credeţi, medicamentele şi consilierea oferite de noi sunt un adevărat balsam pentru sufletele acestor bătrâni.

46_med4 43_med1

Caravanele medicale antrenează voluntari (medici, asistente medicale şi studenţi de la Facultățile de Medicină) din ţară, mai ales în zonele defavorizate din sudul ţării, unde fundația desfășoară şi alte activităţi socio- educative. Astfel, în ultimii ani, Caravana a ajuns şi în satele dobrogene, voluntarii oferind medicamente şi consultaţii la aproximativ 200 de persoane din comunitatea săracă turcă.

Din câte ştiu, aveţi şi un Centru Elpis, la Gura Vlădesei, unde organizaţi tabere de zi pentru copii şi tineri…

vladeasa 2Da, este o zonă foarte frumoasă şi aproape de centrele urbane Cluj-Napoca, Baia-Mare, Zalău, Bistriţa.
La Gura Vlădesei, satul Căpâlna, am dezvoltat un centru de tabere şi conferinţe, cu 16 camere, sală de conferinţe, sală de mese şi teren de sport. Construcția si spaţiile exterioare sunt în curs de finalizare. Taberele de zi au început încă din 2001, servind ca spaţiu de relaxare ţi instruire civică sutelor de copii de pe Valea Someşului, în special copiilor din comunele Gâlgău, Rus şi Câţcău.

Revenind la proiectul „Inimi pentru comunitate”, v-aş ruga să-l detaliaţi pentru a fi mai bine înţeles de cititori, dar şi de cei implicaţi în materializarea lui.

Proiectul „Inimi pentru comunitate” a ajuns la al treilea an de derulare, în toată această perioada fiind ajutați 20 de elevi din municipiul Dej. Ajutorul oferit a constat în donarea de rechizite și produse alimentare, iar fondurile necesare susţinerii proiectului au fost adunate prin organizarea de târguri caritabile. Proiect-Dej-2
Plus donaţii, desigur. Anul acesta, proiectul merge mai departe, în parteneriat cu Şcoala Gimnazială Nr. 1, Primăria Dej şi câţiva sponsori inimoşi, sperăm noi. Am pornit de la ideea că pentru realizarea unui proiect de acest tip, e nevoie de implicarea a cel puţin trei entităţi: societatea civilă (reprezentată de familie), autoritatea locală (primăria) şi şcoala, aceasta din urmă având un rol determinant în educarea viitorilor cetăţeni responsabili, fiind totodată un instrument eficient ce poate fi folosit în prevenirea unor probleme, indiferent de natura lor: abandon şcolar, delicvenţă juvenilă, marginalizare, intoleranţă etc.

În acest sens, în data de 30 martie, am avut o întâlnire cu conducerea şcolii – director Stela Ochian şi director adjunct Tarkany Margit, la care a participat şi primarul Costan Morar. Din partea fundaţiei am fost prezent eu şi coordonatorul de proiect, Ovidiu Onea, precum şi asistentul nostru social, Gabriela Şamşudean.

2_800x533 4_800x541

Întâlnirea cu partenerii a fost urmată de o altă întâlnire, cu învăţătoarele claselor primare şi comitetele de părinţi din respectivele clase (1-4) pentru prezentarea proiectului şi discuţii. În urma demersurilor noastre conjugate şi pe baza unor anchete sociale din cele 25 de propuneri venite din partea şcolii, s-a ales un grup ţintă de 10 copii. Este vorba de copii care îşi doresc să iasă din situaţia de marginalizaţi în care se află, dar le lipsesc resursele. Și, la fel ca în proiectele anterioare de acest gen, Fundația Elpis își propune şi de această dată să adune fondurile necesare susţinerii acestor copii în şcoală, prin organizarea în data de 22 aprilie, a celei de-a V-a ediții a târgului caritabil, iar în toamnă, al unui al VI -lea târg. Cu succes, sperăm noi.

3_800x567 5_800x567

În limba greacă, „elpis” înseamnă speranţă, nu?

Da, înseamnă speranţă (un substantiv cu sens activ), şi tot ce întreprindem, toate acţiunile noastre converg în această direcţie. O speranţă dinamică, viabilă, menită să redea încrederea oamenilor în oameni. Într-o lume în care fiecare se gândeşte la binele propriu şi la câştigul personal, menirea echipei fundației este să creeze şi să implementeze o alternativă viabilă pentru manifestarea unor comportamente altruiste, de dăruire şi iubire a aproapelui. 32_milk1
Taberele pe care le organizăm, pachetele şi medicamentele pe care le distribuim, consilierea şi educația pe care le oferim, răspund unor nevoi fizice, sociale şi materiale imediate, dar nu sunt suficiente. Cei în sprijinul cărora venim, trebuie să simtă că aceste acţiuni izvorăsc din inimă, să simtă că sunt atinşi de dragostea lui Dumnezeu, că şi cel care dăruieşte, şi cel care primeşte, fac parte – prin comuniune – dintr-un Tot spiritual. Tocmai de aceea căutam implicarea tuturor actorilor comunitari (primării, şcoli, biserici, sponsori locali, voluntari specializați), încurajând oamenii şi instituțiile locale să sprijine concret comunitatea căreia îi aparțin.

Altfel spus, „aducerea lucrurilor nevăzute în existenţă, pentru nevoile semenilor noştri şi pentru slava lui Dumnezeu”.

Întocmai.

Domnule Vasile Pop, vorbind de Fundaţia „Elpis” şi despre proiectele acesteia aţi rostit la un moment dat o frază superbă şi în acelaşi timp, memorabilă. Este fraza care vă defineşte şi pe care am păstrat-o pentru a încheia acest material: „Nu mi-am propus să fac lucruri excepţionale, dar lucrurile pe care le fac, mărunte cum sunt, îmi doresc să le fac excepţional!”
Vă doresc să le faceţi excepţional şi nu mă-ndoiesc că veţi reuşi.. Succes!

M. Vaida

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*