Ploaia de sâmbătă a făcut prăpăd în Dej şi în zonă, torenţii formaţi pe dealurile învecinate ducând la creşterea nivelului apei pe Valea jichişului şi Valea Tărpiului, afluenţi ai Văii Salca.
Situaţii similare s-au înregistrat şi la Codor, Valea Codorului, Viile Dejului Şomcut, Căşeiu, Rugăşeşti, Chiuieşti şi Sălişca, unde apele unor pâraie de regulă anemice, s-au umflat brusc, ieşind din matcă.
Ca urmare, potrivit declaraţiei purtătorului de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Cluj, Andrei Biriş: „Mai multe beciuri şi curţi ale unor gospodării din zona Dejului, din municipiu, dar şi din Viile Dejului şi Valea Jichişului au fost inundate sâmbătă, în urma ploilor torenţiale căzute. Patru autospeciale ale ISU Cluj intervin în zonă, pompierii salvând două persoane dintr-o mansardă”.De asemenea, s-a intervenit la deblocarea podeţelor de pe Valea Tărpiu şi Valea Jichişului.
La Dej, Valea Salcă a ieşit din matcă în zona străzilor Avram Iancu, Regina Maria, Mircea cel Bătrân şi strada Florilor (intersecţia Spital) acestea fiind parţial inundate. La acestă situaţie au contribuit cu succes şi apele refulate de sistemul de canalizare şi reţeaua de pluviale care nu au făcut faţă debitului excedentar.
De altfel, foarte inteligent, o parte din aceste canalele pluviale au fost concepute să-şi verse conţinututl direct în Valea Salcă, devenită un fel de canal colector deschis. Or, apele umflate ale Văii Salca, nu au mai permis acest lucru şi în mod logic, apa a ieşit la suprafaţă prin gurile de canal din imediata vecinătate. Exact cum s-a întâmplat în 1970.
Şi, la fel ca în 1970, una din victime este iarăşi Colegiul „Andrei Mureşanu”, unde subsolurile noii clădiri au fost inundate.
În cursul serii şi începutul nopţii de sâmbătă spre duminică, alături de echipajele de poliţie şi cele ale ISU, s-au aflat preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Marius Mânzat şi inspector şef. ISU Cluj, colonel Ion Moldovan.
De asemenea, pe tot parcursul evenimentelor, pe teren s-au aflat primarul şi viceprimarul municipiului, împreună cu echipele SADP, pentru a se interveni acolo unde era nevoie.
Vestea proastă este că scurgerile importante de pe versanți – torenții şi pâraiele cu posibile depășiri ale cotelor de atenţie – continuă să afecteze bazinul hidrografic din zona Dej, format de afluenții mici ai Someșului. Care Someş, stă şi aşteaptă…
Foto: Luidort Peti & Ioana Jeler
Video: dej24.ro şi dejeanul.ro