Codul rutier se va modifica, din nou!

Codul rutier se va modifica, din nou!

Deputaţii au adoptat, în ședința de miercuri, prin vot decisiv, un proiect de act normativ care va modifica prevederile Codului rutier în ceea ce priveşte semnalizarea lucrărilor de pe drumurile publice. Documentul va ajunge în următoarele zile pe masa preşedintelui României, pentru promulgare. rutier

Propunerea legislativă pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost adoptată miercuri de Camera Deputaţilor, ca for decizional, după ce iniţial a fost respinsă de Senat. Astfel, aceasta mai are nevoie doar de semnătura lui Klaus Iohannis pentru a se aplica.

Lucrările de pe drumurile publice vor trebui să fie semnalizate în timpul nopţii de lămpi luminoase, prin grija firmelor ce se ocupă de execuţia acestora, se arată în documentul aprobat de către deputaţi:

„Semnalizarea lucrărilor care se execută pe drumurile publice este obligatorie. Aceasta este însoţită pe timpul nopţii de lămpi cu lumină galbenă intermitentă sau în cascadă şi se efectuează de către executantul lucrărilor, cu avizul poliţiei rutiere, astfel încât să asigure deplasarea în siguranţă a tuturor participanţilor la trafic, conform reglementărilor în vigoare”.

În momentul de faţă, în Codul rutier nu se face nicio precizare cu privire la semnalizarea luminoasă pe timp de noapte a lucrărilor executate pe drumurile publice. Concret, actul normativ dispune doar că „semnalizarea lucrărilor care se execută pe drumurile publice este obligatorie şi se efectuează de către executantul lucrărilor, cu avizul poliţiei rutiere, astfel încât aceasta să asigure deplasarea în siguranţă a tuturor participanţilor la trafic, conform reglementărilor în vigoare”.

Semnalizarea şi amenajările rutiere necesare pe drumurile publice trebuie asigurate de către administratorul drumului în cauză, acestea fiind efectuate doar în baza unui aviz al poliţiei rutiere.

Nesemnalizarea sau semnalizarea necorespunzătoare a obstacolelor sau a lucrărilor aflate în zona drumurilor publice reprezintă o contravenţie, potrivit prevederilor Codului rutier.

Asta înseamnă că firmele care se ocupă de lucrări pe drumurile publice şi nu le semnalizează sau le semnalizează prost riscă să primească amenzi din clasa a V-a de sancţiuni, adică între 21 şi 100 de puncte-amendă.

Până la data de 30 aprilie, un punct amendă este egal cu 105 lei, astfel că amenzile sunt cuprinse între 2.205 şi 10.500 de lei. Totuşi, de la 1 mai, contravenţiile rutiere vor fi sancţionate mai dur, ceea ce înseamnă că amenzile din clasa a V-a vor fi cuprinse între 2.625 şi 12.500 de lei.

sursa: avocatnet.ro

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*