Peste 1.000 de avertismente de la intrarea în vigoare a legii antifumat

Peste 1.000 de avertismente de la intrarea în vigoare a legii antifumat

Poliţia locală şi structurile competente din Ministerul Afacerilor Interne au aplicat, la nivel naţional, 1.043 de avertismente şi 795 de amenzi, în cuantum de 186.900 lei, în prima lună de la intrarea în vigoare a legii antifumat, informează un comunicat de presă al IGSU, citat de AGERPRES.fumatul-interzis1

De asemenea, în această perioadă, la nivel naţional au fost desfăşurate peste 600 de acţiuni preventive prin intermediul cărora au fost diseminate informaţii legate de normele de aplicare a legislaţiei, materiale de informare preventivă, fiind derulate instruiri ale salariaţilor din cadrul diverşilor operatori economici şi prelucrări ale legislaţiei în unităţi de învăţămînt.

În 17 martie a intrat în vigoare Legea nr. 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, prin care se interzice fumatul în toate spaţiile publice închise, spaţiile închise de la locul de muncă, mijloacele de transport în comun, locurile de joacă pentru copii. Sesizările cetăţenilor privind faptele prevăzute de Legea nr. 15/2016 se fac către structurile de Poliţie Locală sau către structurile MAI, cu evitarea apelării numărului unic 112 – linie destinată exclusiv urgenţelor şi situaţiilor care pun în pericol viaţa, integritatea sau bunurile oamenilor.

Pompierii atenţionează că persoanele juridice sînt responsabile cu privire la obligaţiile pe care le au pentru punerea în aplicare a prevederilor acestei legi, mai ales a celor referitoare la marcarea spaţiilor publice închise cu indicatoare prin care să se indice „Fumatul interzis” şi folosirea simbolului internaţional – ţigareta barată de o linie transversală.

Pe lîngă efectele nocive asupra sănătăţii, fumatul rămîne o cauză a incendiilor. Conform datelor statistice, în primele trei luni ale acestui an, la nivel naţional, 8% dintre incendiile înregistrate au fost cauzate de nerespectarea normelor de prevenire şi stingere a focului în ceea ce priveşte fumatul, se mai arată în comunicat.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*