Proiect legislativ la Senat: Indemnizaţiile pentru adulții cu handicap, majorate

Proiect legislativ la Senat: Indemnizaţiile pentru adulții cu handicap, majorate

Parlamentarii au inițiat două proiecte de lege prin care adulții cu handicap grav, accentuat sau mediu vor avea indemnizații mai mari, iar aparținătorii adulților cu handicap grav sau accentuat vor fi scutiți de de plata impozitelor pe clădirile de domiciliu sau pe mașini.scaun

Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbatere publică la Senat, adulții cu handicap grav vor avea venituri egale cu salariul minim pe economie, adulții cu handicap accentuat 50% din salariul minim, iar adulții cu handicap mediu în cuantum de 25% din salariul mimin. Proiectul este susținut de 36 de parlamentari PNL.

Totodată, proiectul de lege prevede actualizarea anuală a cuantumului drepturilor cu indicele creșterii prețurilor și cu indicele creșterii salariului minim pe economie. Potrivit normelor în vigoare, adulții cu handicap grav încasează 340 de lei pe luna, cei cu handicap accentuat 272 de lei, iar adulții încadrați în grad de handicap mediu 39 de lei lunar.

În România sunt aproximativ 700.000 de persoane cu handicap, potrivit unei statistici publicată de Autoritatea Națională pentru Persoanele cu Dizabilități.

Pe site-ul Senatului se mai află în dezbatere publică un proiect de lege referitor la drepturile persoanelor cu handicap, potrivit căruia aparținătorii persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat vor fi scutite de plata impozitelor pe clădirile de domiciliu sau pe mașini.

Potrivit proiectului, „aparținătorii legali ai persoanelor adulte cu handicap grav sau accentuat vor fi scutiți de plata impozitului pe clădirea de domiciliu și pe terenul aferent acesteia, precum și de plata impozitului pe autoturism”.

Inițiatorii propunerii legislative susțin că prin adoptarea acesteia va fi înlăturată discriminarea între aparținătorii adulților cu handicap grav sau accentuat, adulții cu handicap care dețin clădirea în care locuiesc sau o mașină și reprezentanții legali ai minorilor cu handicap grav sau accentuat pentru că actuala legislație exceptează doar unele categorii de plata impozitelor pe clădiri de domiciliu și pe masini.

În cazul ambelor proiecte de lege, Senatul este prima camera sesizată, iar Camera Deputaților este for decizional.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*