Elevii Şcolii Gimnaziale din Chiuieşti, pe meleaguri sălăjene

Elevii Şcolii Gimnaziale din Chiuieşti, pe meleaguri sălăjene

În cadrul proiectului ” Să descoperim meleagurile sălăjene!”, vineri, 22 aprilie, aproximativ o sută de elevi de la Şcoala Gimnazială Chiuieşti, au participat la o frumoasă excursie în judeţul Sălaj. Împreună cu organizatoarea excursiei, prof. Violeta Ropan, elevii au fost însoţiţi de profesorii : Cristina Nastasia Bob, Maria Magdalena Mihuţ ,Emilia Maria Georgiu, Anamaria Daniela Peter, Alexandru-Pompiliu Petruş, Marius Claudiu Cristoreanu, Alina Daniela Oltean, Doina Pocol şi Radu-Florin Giurgiu. sc.chiuiesti 1

Cu acest prilej au fost vizitate Parcul natural Grădina Zmeilor din Gâlgăul Almaşului şi Grădina Botanică „Vasile Fati” din Jibou.

gr. zmeilor

Complexul de stânci megalitice, cunoscut sub numele de Grădina Zmeilor este situat în apropiere de comuna Bălan, din bazinul Almaşului, judeţul Sălaj. Rezervaţie naturală de tip geologic şi peisagistic, ocupând o suprafaţă de 3 ha Grădina Zmeilor cuprinde un ansamblu neregulat de stânci cu forme bizare cărora localnicii le-au dat denumiri ca: Fata Cătanii, Zmeul şi Zmeoaica, Moşu, Călugării, Căpitanul, Acul Cleopatrei, Soldaţii, Eva, Dorobanţul, Degeţelul, Sfinxul. Legendele locale spun că pietrele sunt zmei transformaţi în stane de piatră, drept pedeapsă că au încercat să fure soarele de pe cer.
gr.zmeilor 2 Adevărata istorie a locului spune o poveste la fel de tumultoasă. Formaţiunile geologice (atribuite perioadei holocenului) alcătuite din gresii de culoare cenuşiu-gălbuie, cu intercalaţii de micro-conglomerate, s-au format prin acţiunile repetate ale aerului (îngheţ-dezgheţ, vânt, temperatură), apei (spălare, şiroire) şi a proceselor gravitaţionale (prăbuşiri sau surpări) desfăşurate de-a lungul timpului.
Deşi superbă prin prezenţa maiestuoasă a stâncile sale ciclopice, Grădina Zmeilor nu este, din păcate, îndeajuns valorificată din punct de vedere turistic. Din fericire însă, din anul 2000, Parcul natural se află pe lista obiectivelor protejate.

gr.bot.

Grădina Botanică a Institutului de Cercetări Biologice din Jibou a fost înfiinţată în anul 1968 din iniţiativa profesorului Vasile Fati. Ea ocupă spaţiul parcului de agrement al castelului baroc Wesselenyi. Suprafaţa grădinii botanice este de 24 ha şi este situată la o altitudine de 212 m.

jibou2

Grădina dispune de un bogat fond dendrologic şi plante exotice. Serele adăpostesc plante tropicale, subtropicale şi mediteraniene, palmieri şi un acvariu.

acvariu

Elevii au fost încântaţi de cele văzute şi de explicaţiile primite, având posibilitatea de a lua contact direct cu cele studiate la biologie, geografie, istorie sau la alte discipline de învăţământ.

19_ser_bot_15

O excursie de neuitat, pentru care se cuvin felicitări organizatoarei şi tuturor participanţilor!

Prof. Giurgiu Radu-Florin,
coordonator de proiecte şi programe educative la Şcoala Gimnazială Chiuieşti, judeţul Cluj

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*