Concurs privind drepturile copilului: Opinia şi implicarea mea contează!

Concurs privind drepturile copilului: Opinia şi implicarea mea contează!

Organizaţia Salvaţi Copiii a lansat ediţia din 2016 a concursului privind drepturile copilului – „Opinia şi implicarea mea contează!”, ce are drept scop principal conştientizarea copiilor, tinerilor şi adulţilor asupra importanţei respectării dreptului la participare, informează un comunicat al organizatorilor remis AGERPRES.

drepturile copilului..800x800..nConcursul, care se desfăşoară în perioada 3 mai – 10 iunie, se adresează elevilor din clasele V-VIII, care pot participa individual sau în echipe coordonate de către un profesor sau un părinte. Copiii se pot înscrie în concurs în cadrul a două secţiuni – scrisori deschise, prin care cei mici pot transmite mesaje şi puncte de vedere cu privire la respectarea drepturilor lor în comunitatea în care trăiesc, ori în şcoala în care învaţă (scrisori adresate preşedintelui, prim-ministrului, ministrului Educaţiei sau ministrului Muncii, parlamentarilor, primarilor sau directorilor de şcoală); şi propuneri de proiecte privind următoarele teme de interes: educaţie de calitate, educaţie pentru sănătate, protecţia copiilor împotriva violenţei şi prevenirea fenomenului de bullying, educaţie pentru siguranţă online, participarea copiilor la luarea deciziilor în comunitate şi şcoală, acces la servicii sociale şi medicale pentru toţi copiii etc.

Conform studiului sociologic „Cunoaşterea, importanţa şi respectarea drepturilor copilului în România – opiniile elevilor” (date culese în 2013, studiu publicat în 2014), 16% dintre copiii participanţi nu au ştiut să menţioneze niciun drept pe care îl deţin. De asemenea, 19% dintre elevii implicaţi în studiu nu ştiu despre existenţa Consiliului Elevilor, iar 76% dintre ei nu au apelat niciodată la acesta. Totodată, potrivit studiului, jumătate dintre copiii respondenţi nu ştiu cui să se adreseze în cazul în care sînt victimele unui abuz sau ale exploatării prin muncă.

Concursul este organizat anual, fiind încurajată participarea unui număr cît mai mare de elevi din şcolile în care voluntarii Salvaţi Copiii sau cadrele didactice au desfăşurat dezbateri privind drepturile copilului, activităţi curriculare sau extracurriculare pe tema cunoaşterii şi promovării acestor drepturi, dar şi din şcolile care şi-au exprimat interesul de a-i informa pe elevi cu privire la iniţiativele organizaţiei Salvaţi Copiii privind drepturile copilului.

Salvaţi Copiii desfăşoară, din anul 1990, programul „Şi noi avem drepturi!”, avînd ca scop informarea copiilor în vederea conştientizării drepturilor şi responsabilităţilor lor, sensibilizarea adulţilor cu privire la copil şi drepturile sale, sporirea gradului de respectare a drepturilor copilului şi, nu în ultimul rînd, stimularea copiilor şi tinerilor să participe în programe şi acţiuni sociale.

Ministerul Educaţiei susţine, încă din 2001, programul pentru promovarea drepturilor copilului, sprijinind acţiunile organizaţiei Salvaţi Copiii România, atît la nivel local, cît şi la nivel naţional.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*