Alegerile din 5 iunie vor fi supravegheate electronic!

Alegerile din 5 iunie vor fi supravegheate electronic!

Alegerile locale din 5 iunie vor beneficia, în premieră, de un sistem informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului multiplu, a anunţat joi, 5 mai, ministrul de Interne, Petre Tobă în cadrul unei videoconferinţe cu prefecţii şi membrii birourilor electorale judeţene. Astfel, va fi eliminată raportarea la anumite ore a prezenţei la vot, care va fi disponibilă online.2

Noul sistem informatic a fost realizat de către Autoritatea Electorală Permanentă şi Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. Petre Tobă a anunţat că încă se lucrează la implementarea acestui sistem.

”Este un sistem extrem de util pentru semnalarea în timp real a intențiilor de vot multiplu și pentru semnalarea și stabilirea prezenței la vot. Această noutate implică și ajustări și modificări organizatorice. Au fost identificați operatorii de calcul, informaticienii și au fost efectuate etape de pregătire a acestora, încât să fie apți în momentul votului” – a declarat Petre Tobă, ministrul de Interne.

Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului multiplu va face posibilă afişarea în timp real a prezenţei la vot, ceea ce va elimina practica raportării la anumite ore prestabilite de către Biroul Electoral Central a prezenţei la vot. Funcţionarea sistemului va fi testată în prealabil prin simularea procesului de vot, prima testare urmând să aibă loc duminică, 22 mai.

Toate secţiile de vot din România vor beneficia în ziua alegerilor de mijloace electronice de contact, dar 24 de secţii de votare care au arondat un foarte mic număr de alegători, vor fi asistate tehnic.

De asemenea, Comisia Tehnică Centrală şi STS vor putea suplimenta numărul de operatori de calculator la secţiile de votare în ziua alegerilor, acolo unde se va înregistra un flux crescut de alegători în anumite momente ale zilei.

Pentru alegerile locale din acest an vor fi organizate 18 616 secţii de votare, iar bugetul alocat alegerilor locale este de 350 663 mii lei, sumă care este alocată prin bugetele MAI, Secretariatului General al Guvernului, Autorităţii Electorale Permanente şi cel al STS.

Sursa: Radio Cluj

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*