Modificări propuse la Codul Muncii: Pontajele, verificate o dată la 4 luni

Modificări propuse la Codul Muncii: Pontajele, verificate o dată la 4 luni

Un proiect de lege aflat în dezbateri la Camera Deputaţilor pentru vot final prevede modificarea Codului Muncii astfel încât verificările pontajelor săptămânale de 40 de ore lucrate să se facă la o perioadă de referinţă de 4 luni. pontaj

Iniţiativa vine în sprijinul angajatorilor, pentru a avea timp să le ruleze turele celor care lucrează în schimburi astfel încât să beneficieze de toate zilele libere şi de repausurile săptămânale.

“E important să ţinem cont de faptul că ziua de lucru, care conţine programul de lucru şi repausul zilnic, nu se încadrează întotdeauna în intervalul 0-24 al unei zile. În aceste condiţii, ziua de muncă de 12 ore (permisă de art. 115, alin. 1) începe vineri la ora 19 şi se termină sâmbătă la ora 7 fără a respecta strict delimitarea orară de 24 de ore şi este pontat pe ziua de vineri, nu pe ziua de sâmbătă, la fel cum schimbul care începe programul luni la ora 19 şi-l termină marţi la ora 7, este pontat pe ziua de luni”, se spune în expunerea de motive.

Astfel, Legea nr. 53 din 2003, Codul Muncii ar urma să fie completată astfel:

Alineatul 2 la Art. 112:

„Prin excepţie, durata normal a timpului de muncă poate fi prelungită peste 40 de ore/săptămână cu condiţia ca media orelor de muncă calculate pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 40 de ore pe săptămână”.

Modificarea Art. 137, alin. 2:

„În cazul în care repausul săptămânal nu poate fi acordat preponderant sâmbăta şi duminica deoarece ar prejudicia interesul public sau desfăşurarea normală a activităţii, repausul săptămânal poate fi acordat şi în alte zile stabilite prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.”

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*