Cu prilejul Zilei Europei, marcată în fiecare an de Primăria Municipiului Dej, luni, 9 mai, în Piaţa Bobâlna a avut loc tradiționala paradă a steagurilor celor 28 state membre ale Uniunii Europene. Organizată de Muzeul Municipal Dej, și prezentată de elevii liceelor dejene, parada este întotdeauna așteptată de public și participanți, fiind unul din momentele pline de pitoresc și fantezie al evenimentului coordonat de prof. Constantin Albinetz, directorul muzeului dejean. La eveniment au participat alături de elevii și profesorii școlilor partenere, primarul Costan Morar, viceprimarul Aurelian Mureșan, consilierii locali Axinte Bob și Simion Buburuz, precum și un public numeros.
Programul manifestărilor prezentat de Mariana Reman, a cuprins de asemenea o alocuțiune rostită de primarul Costan Morar și un scurt program artistic susținut de Corala „Armonia” a Casei de Cultură „George Coşbuc” Dej (dirijor, Doina Minea Sima), folkiștii Petra și Marin Grad și solistul Ioan Dordoi.
Pentru români, Ziua Europei are o triplă însemnătate: proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de- Al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei, prin care este marcată istorica declaraţie din 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state.
Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).
Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România. Uniunea Europeană are în prezent 28 de state membre.