ANRE cere  liberalizarea totală a pieţei gazelor naturale pentru populaţie, de la 1 iulie

ANRE cere liberalizarea totală a pieţei gazelor naturale pentru populaţie, de la 1 iulie

Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a solicitat Ministerului Energiei abrogarea creşterii cu 10 la sută a preţurilor la gaze, aşa cum este prevăzut în calendarul de liberalizare. ANRE consideră că este un moment prielnic pentru liberalizarea totală a preţurilor la gaze. gaz.metan

Pentru casnici, preţul a ajuns la 60 lei/Mwh, cu doar 3 lei mai mic decât al gazelor din import. În cazul în care s-ar continua liberalizarea, preţurile reglementate ar ajunge să fie peste cele al gazelor de pe piaţa liberă.

”Am solicitat ca HG care impune creşterea preţurilor la consumatorul casnic cu 10% de la 1 iulie să fie abrogatăa şi să rămânem la preţul de 60 de lei pe MWh, cât este astăzi, ca preţ de referinţă, urmând ca piaţa să stabilească adevăratul preţ, dar să nu plecăm de la 66 de lei sau chiar 72 de lei aşa cum este prevăzut în calendarul de liberalizare”, a declarat joi preşedintele ANRE, Nicolae Havrileţ, citat de hotnews.ro, cu ocazia unei conferinşe pe tema strategiei energetice.

Potrivit lui Havrileţ, ministerul nu a răspuns propunerii dar a cerut un studiu de impact al liberalizării totale, pentru a fi exclus riscul ca preţurile de pe piaţa liberă să crească din nou. Havrilet susţine că pentru următoarele nouă luni, nu sunt anunţate modificări importante de preţ.

Potrivit calendarului, procesul de liberalizare ar trebui încheiat în 2018.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*